Psykologiscenen på Bokmässan 2016

Välkommen till Psykologiscenen på Bokmässan i Göteborg, den 2225 september 2016.

En rad författare, psykologer, hjärn- och psykologiforskare, psykiatriker med flera gästar scenen, bland andra: Aleksander Perski, Allan Linnér, Anna Bennich Karlstedt, Anna Kåver, Anders Hansen, Annika Lantz, Bo Hejlskov Elvén, Carolina Klüft, Emma Seppälä, Jens Lapidus, Katarina Wennstam, Lars H Gustafsson, Lars Nyberg, Lena Andersson, Liria Ortiz, Martin Forster, Mattias Stølen Due, Åsa Nilsonne, m.fl.

Under hela mässan har du också möjlighet att ställa frågor och tala enskilt med psykologer vid scenen.

Psykologiscenen arrangeras av Psykologiguiden i samarbete med bokförlaget Natur & Kultur, SvD Idagsidan och tidningen Modern Psykologi. Psykologiscenen ligger i C-hallen (C04:32).

#Psykologiscenen

Se filmer från programpunkterna på Psykologiscenen »

PROGRAM:

Klicka på önskad dag för att fälla ut programmet.

Mässplanera på  » Bokmässans hemsida

Torsdag 22/9

Psykologerna Anna Bennich Karlstedt och Katarina Blom finns vid scenen under hela dagen och svarar enskilt på besökarnas frågor.

10:00-10:20
Gym för psyket

Hälsa är så mycket mer än svällande magrutor och gröna drinkar. Psykologen Katarina Blom från Habitud, Sveriges första psykologiska gym, ger tips på hur du kan träna ditt psyke med utmaningar.

Arrangör: Habitud

10:30-10:50
Konsten att göra intryck

Alla relationer, både jobb- och privata, börjar med ett första intryck. Hur skapas det och vad är det som styr andras uppfattning om oss? Vad ger oss inflytande och hur vinner vi den avgörande tilliten? Psykologiforskaren Angela Ahola om hur man gör ett bra första intryck.

Arrangör: Natur & Kultur

11:00-11:20
Kärlek som gör ont

Matildas pojkvän gör slut. Hon står ensam i en tom lägenhet och känner sig helt förlorad. Vem är hon utan honom? Varför är det så komplicerat med relationer? Måste kärleken göra ont? Författaren och bloggaren Sandra Beijer i samtal med psykologen och författaren Jenny Jägerfeld.

Arrangör: Natur & Kultur

11:30-11:50
Skotten i Köpenhamn - att leva under terrorhot

Förra året överlevde Lars Vilks den terrorattack i Köpenhamn som krävde två liv. DN-reportern Niklas Orrenius , i samtal med psykolog Håkan Järvå, om arbetet med sin nya reportagebok, "Skotten i Köpenhamn", om extremism, terror och rädslor – och om en radioaktiv konstnär som lever med livvakter dygnet runt.

Arrangör: Albert Bonniers förlag

12:30-12:50
Sjukt stressad

Idag använder våra barn begreppet stress ungefär samtidigt som de börjar gå. Vad beror det på? Vad är stress? Vad kan vi göra åt stress som får oss att må dåligt? Psykolog Anna Bennich Karlstedt om sin stresshandbok.

Arrangör: Psykologiguiden

13:00-13:20
"Men tänk om..." Om oro

Oro kan beskrivas som en slags överhettning i hjärna och kropp med tankar som är nästan omöjliga att få stopp på. Att öka takten eller att fly från svårigheterna i livet är sällan någon bra lösning. Att sluta tänka är också en omöjlighet, även om sådan kamp ligger nära till hands. Men hur gör man då för att sluta oroa sig, eller att få oron på en rimlig nivå? Psykolog Anna Kåver i samtal med Maria Carling (SvD).

Arrangör: Natur & Kultur

13:30-13:50
Påverkan och manipulation

Varför gillar vi vissa personer, men inte andra? Varför är försäljare så skickliga? Vi tror oftast att vi grundar våra beslut på fakta och relevant information. Hör psykologen Håkan Järvå, med boken ”Påverkan och manipulation”, berätta hur vi omedvetet påverkas av helt andra faktorer.

Arrangör: Studentlitteratur

14:00-14:20
Mobbning på jobbet

Vad är egentligen mobbning och vad skiljer det från vanliga konflikter? Hur påverkas de utsatta? Hur ska mobbning bäst hanteras på en arbetsplats och hur kan samhället motverka mobbning? I sin nya bok, baserad på den senaste forskningen och stor erfarenhet av att möta utsatta människor, besvarar psykologen Stefan Blomberg ingående dessa frågor.

Arrangör: Studentlitteratur

14:30-14:50
Mer självtillit och inre trygghet med compassion

Vi pressar oss hårt idag, jämför oss på sociala medier, känner oss otillräckliga och är rädda att inte duga eller att misslyckas. Med hjälp av compassion, självmedkänsla, kan vi skapa ett inre skyddsnät så att vi kan ta hand om oss själva vid motgångar och våga vara sårbara. Hur övar man upp förmågan till värme, vänlighet, omsorg och förståelse för sig själv och andra? Författaren Agneta Lagercrantz, aktuell med boken "70 skäl till självmedkänsla" i samtal med psykolog Christina Andersson, som skrivit boken "Compassioneffekten". Samtalsledare: Jonas Mattsson (Modern Psykologi).

Arrangör: Natur & Kultur

15:00-15:20
Att vara ung och trans i en tvåkönsvärld

Om att vara ung och fundera över sin könstillhörighet. Och om att skriva för barn och unga om trans. Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld, med boken "Brorsan är kung" och författaren Moa-Lina Olbers Croall, med boken "I mitt namn - en bok om att vara trans" i samtal med Anna Lagerblad (SvD).

Arrangör: Rabén & Sjögren och Natur & Kultur

15:30-15:50
Barn som bråkar

När ett barn bråkar, skriker och slåss kan det vara svårt som förälder att hålla sig lugn. För många barn är det vardag att ständigt bli utskälld och tillrättavisade av vuxna. Psykolog Bo Hejlskov Elvén, med boken "Barn som bråkar - att hantera känslostarka barn i vardagen" berättar hur lågaffektivt bemötande kan ge ett mer harmoniskt familjeliv.

Arrangör: Natur & Kultur

16:00-16:20
Så åldras ditt minne

Vi blir allt äldre – och vill kunna fortsätta att tänka och känna, prata med nära och kära och hänga med i det som händer omkring oss. Men hur förändras egentligen minnet med åren? Och kan vi påverka det? Psykologiforskaren Lars Nyberg i samtal med Jonas Mattsson (Modern Psykologi) om neurovetenskapen bakom ett gott minne.

Arrangör: Natur & Kultur

16:30-16:50
Mindfulness och nuet

Att vara i nuet är något vår samtid värdesätter. Men går det att leva i nuet och samtidigt greppa världen omkring, som flyktingkriser och miljöhot? Varför är det bra att träna mindfulness och vad händer i hjärnan när vi gör det? Senior professor Åsa Nilsonne i samtal med författaren Helena von Zweigbergk.

Arrangör: Natur & Kultur

17:00-17:30
Konsten att träna sin hjärna - Psykologisk salong med SvD

Rör dig så ökar koncentrationen och du tänker snabbare, skriver psykiatern Anders Hansen i boken "Hjärnstark". Professorn i kognitiv neurovetenskap, Torkel Klingberg, som ger ut boken "Hjärna, gener och jävlar anamma", förklarar hur barn lättare kan lära sig läsa och räkna. Ett samtal om utveckling i både vuxenhjärnor och barnhjärnor. Samtalsledare: Maria Carling (SvD)

Arrangör: SvD Idagsidan

Fredag 23/9

Psykologerna Allan Linnér och Anna Bennich Karlstedt finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor.

09:30-09:50
Varför lockas vi av fantasy?

Den norska författaren Siri Pettersen, i samtal med författaren/psykologen Jenny Jägerfeld, om sin  trilogi "Korpringarna", och om varför vi lockas av att läsa fantasy.

Arrangör: B Wahlströms förlag

10:00-10:20
Så här undviker du att bli lurad!

Informationen flödar och det är svårt att avgöra vad som är sant eller ej. Med knep och strategier får olika påverkare att älska deras budskap, Knepen är många men nu ska de avslöjas. Psykolog Mattias Lundberg om sin och Stefan Söderfjälls nya bok "Det är sant, det stod ju i tidningen!"

Arrangör: Författaren själv

10:30-10:50
Mobbning på jobbet

Vad är egentligen mobbning och vad skiljer det från vanliga konflikter? Hur påverkas de utsatta? Hur ska mobbning bäst hanteras på en arbetsplats och hur kan samhället motverka mobbning? I sin nya bok, baserad på den senaste forskningen och stor erfarenhet av att möta utsatta människor, besvarar psykologen Stefan Blomberg ingående dessa frågor.

Arrangör: Studentlitteratur

11:00-11:20
Sjukt stressad

Idag använder våra barn begreppet stress ungefär samtidigt som de börjar gå. Vad beror det på? Vad är stress? Vad kan vi göra åt stress som får oss att må dåligt? Psykolog Anna Bennich Karlstedt om sin stresshandbok.

Arrangör: Psykologiguiden

11:30-11:50
Radiopsykologen

Psykologen Allan Linnér och radioproducenten Siri Ambjörnsson berättar om arbetet bakom P1-programmet Radiopsykologen. Vilken problematik kan egentligen sändas i radio? Hur balanserar man mellan den medverkandes bästa och idén om vad som är ”bra radio”? Hur mycket tål lyssnarna? Samtalsledare: Patrik Hadenius (Modern Psykologi).

Arrangör: Sveriges Radio, P1 - Radiopsykologen

12:00-12:20
Att bygga ett nytt liv på en ny plats

Journalisten Negra Efendić flydde från Bosnien när hon var elva. I reportageboken "Jag var precis som du" berättar hon om ett barns väg från tryggheten till ett nytt liv långt borta, om att växa upp i en liten svensk stad och om att bygga ett nytt liv på ny plats. Ett samtal med journalisten Maria Carling (SvD).

Arrangör: Natur & Kultur

12:30-12:50
En Marialegend

Om hur vi handskas med den ondska som världen rymmer och vad det är vi håller för viktigt i våra liv. Författaren Niklas Rådström, i ett samtal med psykologen Allan Linnér, om sin bok "En Marialegend"

Arrangör: Albert Bonniers Förlag

13:00-13:20
Snälla, en sida till!

Vad säger forskningen om hur man ska läsa för barn och effekter av högläsning? Med psykologen Martin Forster.

Arrangör: Psykologiguiden

13:30-13:50
Konsten att vara riktigt rädd

Författaren och radioprofilen Annika Lantz, i samtal med psykolog Anna Bennich Karlstedt, om sin nya bok "Vad ska en flicka göra? - Konsten att vara riktigt rädd" Om att drabbas av sjukdom mitt i skrivprocessen och inget blev som det var tänkt. Samtalsledare: Åsa Selling.

Arrangör: Wahlström & Widstrand

14:00-14:20
"Men tänk om..." Om oro

Oro kan beskrivas som en slags överhettning i hjärna och kropp med tankar som är nästan omöjliga att få stopp på. Att öka takten eller att fly från svårigheterna i livet är sällan någon bra lösning. Att sluta tänka är också en omöjlighet, även om sådan kamp ligger nära till hands. Men hur gör man då för att sluta oroa sig, eller att få oron på en rimlig nivå? Psykolog Anna Kåver i samtal med Maria Carling (SvD).

Arrangör: Natur & Kultur

14:30-14:50
Så åldras ditt minne

Vi blir allt äldre – och vill kunna fortsätta att tänka och känna, prata med nära och kära och hänga med i det som händer omkring oss. Men hur förändras egentligen minnet med åren? Och kan vi påverka det? Psykologiforskaren Lars Nyberg i samtal med Jonas Mattsson (Modern Psykologi) om neurovetenskapen bakom ett gott minne.

Arrangör: Natur & Kultur

15:00-15:20
Psykologi för klassrummet

Som lärare möter man stora utmaningar. I dagens skola, där målet är att skapa ansvarsfulla, snarare än lydiga medborgare, behöver lärare relationskompetens för att lyckas med sitt lärandeuppdrag. För att såväl lärare, skolledare som elevhälsa ska klara sitt uppdrag behövs psykologisk kunskap. Hör psykologerna Tuija Lehtinen & Jenny Jakobsson Lundin, aktuella med boken "Psykologi för klassrummet. Samtalsledare: Lena Vestlin

Arrangör:Lärarförlaget

15:30-15:50
Barn som bråkar

När ett barn bråkar, skriker och slåss kan det vara svårt som förälder att hålla sig lugn. För många barn är det vardag att ständigt bli utskälld och tillrättavisade av vuxna. Psykolog Bo Hejlskov Elvén, med boken "Barn som bråkar - att hantera känslostarka barn i vardagen" berättar hur lågaffektivt bemötande kan ge ett mer harmoniskt familjeliv.

Arrangör: Natur & Kultur

16:00-16:20
Hjärnstark - hur motion och träning stärker din hjärna

Forskning visar att barn som rör på sig mycket också är bättre på matte och svenska. Äldre som håller igång med fysisk aktivitet har större motståndskraft mot demens och alzheimer. Deprimerade kan slippa mediciner genom träning. Kan vi bli smartare bara genom att röra på oss? Anders Hansen, överläkare i psykiatri, visar i sin bok "Hjärnstark" hur viktigt det är för oss alla att röra på oss för att få en piggare, mer intelligent och kreativ hjärna. Samtalsledare: Jonas Mattsson (Modern Psykologi).

Arrangör: Bonnier Fakta

16:30-16:50
Mindfulness och nuet

Att vara i nuet är något vår samtid värdesätter. Men går det att leva i nuet och samtidigt greppa världen omkring, som flyktingkriser och miljöhot? Varför är det bra att träna mindfulness och vad händer i hjärnan när vi gör det? Senior professor Åsa Nilsonne i samtal med författaren Helena von Zweigbergk.

Arrangör: Natur & Kultur

17:00-17:20
Mer självtillit och inre trygghet med compassion

Vi pressar oss hårt idag, jämför oss på sociala medier, känner oss otillräckliga och är rädda att inte duga eller att misslyckas. Med hjälp av compassion, självmedkänsla, kan vi skapa ett inre skyddsnät så att vi kan ta hand om oss själva vid motgångar och våga vara sårbara. Hur övar man upp förmågan till värme, vänlighet, omsorg och förståelse för sig själv och andra? Författaren Agneta Lagercrantz, aktuell med boken "70 skäl till självmedkänsla" i samtal med psykolog Christina Andersson, som skrivit boken "Compassioneffekten". Samtalsledare: Jonas Mattsson (Modern Psykologi)

Arrangör: Natur & Kultur

17:30-18:00
Bråkiga barn och oroliga föräldrar - Psykologisk salong med SvD

Barn som bråkar och skriker får lätt känslorna att sjuda över hos vuxna också. Psykologen Bo Hejlskov Elvén har en metod som fungerar bättre, lågaffektivt bemötande. Barnläkaren Lars H Gustafsson har formulerat "den fjärde vägens barnsyn" i boken "Relationsrevolutionen". Samtalsledare: Maria Carling (SvD)

Arrangör: SvD Idagsidan

18:10-18:30
Lev lyckligare!

Alla vill vara lyckliga. Och framgångsrika. Men när kraven ökar på att prestera mer på både jobbet och i privatlivet, tvingas vi lägga i ytterligare en växel för att bli mer effektiva. Kortsiktigt kanske vi lyckas med det vi vill uppnå, men det på bekostnad av vårt välmående, våra relationer och paradoxalt nog – resultatet av våra prestationer. Emma Seppälä, psykologiprofessor vid Stanford universitetet, förklarar hur vår oförmåga att uppnå hållbara mål hänger ihop med omoderna, föreställningar om framgång. Samtalsledare: Katarina Blom.

Arrangör: Harper Collins

Lördag 24/9

Psykologerna Martin Forster och Liria Ortiz finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor.

09:30-09:50
Psykologi för klassrummet

Som lärare möter man stora utmaningar. I dagens skola, där målet är att skapa ansvarsfulla, snarare än lydiga medborgare, behöver lärare relationskompetens för att lyckas med sitt lärandeuppdrag. För att såväl lärare, skolledare som elevhälsa ska klara sitt uppdrag behövs psykologisk kunskap. Hör psykologerna Tuija Lehtinen & Jenny Jakobsson Lundin, aktuella med boken "Psykologi för klassrummet". Samtalsledare: Lena Vestlin

Arrangör: Lärarförlaget

10:00-10:20
Cancerland tur och retur

När misstanken besannas och livet ställs på sin spets. Hör läkaren/författaren Karin Wahlberg, i samtal med psykolog Kerstin Twedmark och förläggare Åsa Selling, berätta om sin bok "Cancerland tur och retur" och om hur hon hanterade att plötsligt drabbas av sjukdom.

Arrangör: Wahlström & Widstrand

10:30-10:50
Halva liv - sår som går i arv

Qaisar Mahmood flyttade från Pakistan till Tensta när han var sju år. "Halva liv" är hans debutroman och handlar om en far och en son, och om flytten till ett nytt land. På 70-talet lever fadern ett dubbelliv, med familj i Lahore men kärleken i Sverige. Många år senare tvingas sonen, i en liknande situation, välja mellan plikt och passion. Var hör man egentligen hemma? Ett samtal med psykolog Liria Ortiz och förläggare Nina Eidem.

Arrangör: Natur & Kultur

11:00-11:20
Snabba cash

Jens Lapidus skildrar brottets obönhörliga logik mitt ibland oss. På Stureplan, i Sollentuna, i villaförorterna. Det är en bild av Sverige som för tio år sedan bara anades i medierna, men som vi inte riktigt ville eller vill kännas vid. Hör Jens Lapidus, aktuell med samlingsutgåvan Snabba cash XL, samtala med psykologen Anna Bennich Karlstedt, om samhällets mörka sida där känslokalla gäng utan spärrar styr.

Arrangör: Wahlström & Widstrand

11:30-11:50
Om att förlåta en förälder

Författaren Johanna Thydell, i samtal med psykolog Liria Ortiz, om sin nya bok "(M)ornitologen" som kretsar kring Moa, vars mamma försvann när hon var två år. Nu är hon 17 år och när mamman hux flux dyker upp igen och vill ses är hon skeptisk. Kan man förlåta en mamma som övergett sitt barn? Samtalsledare: Karin Skagerberg (Modern Psykologi).

Arrangör: Alfabeta Förlag

12:00-12:20
Livets stora frågor i radio

I radioprogrammen Allvarligt talat och Radiopsykologen har vi hört Lena Andersson och Allan Linnér ta sig an lyssnarnas personliga, psykologiska och existentiella frågor. Hur förhåller man sig till döden, sin familj, till sig själv? Frågor som diskuterats i terapirummet eller predikstolen tas nu upp i offentligheten. Vad ska det vara bra för, och hur bör det då gå till? Samtalsledare: Björn Linnell

Arrangör: Natur & Kultur

12:30-12:50
Frisk till 100 - hälsan i behåll hela långa livet

Är det möjligt att få både ett långt och friskt liv? Hur behåller man hälsan långt upp i åldern? Hör stressforskaren Aleksander Perski och beteendevetaren Olga Perski, aktuella med boken "Frisk till 100", berätta hur vi bättre tar tillvara kroppens egen förmåga till återhämtning.

Arrangör: Natur & Kultur

13:00-13:20
Glöm mig!

Författaren, skribenten och podd-profilen Alex Schulman, i samtal med psykolog Liria Ortiz, om sin självbiografiska bok "Glöm mig", där han beskriver den problematiska relationen till sin alkoholiserade mor och det vuxna jagets desperata strävan efter försoning. Samtalsledare: Karin Skagerberg (Modern Psykologi).

Arrangör: Bookmark Förlag

13:30-13:50
Medan vi fortfarande älskar - att ta hand om kärleken

Alla som gifter sig älskar varandra och vill hålla ihop. Ändå slutar nästan hälften av alla äktenskap i skilsmässa. Måste det vara så? Nej, säger psykologen och parterapeuten Mattias Stølen Due, som i sin nya bok "Medan vi fortfarande älskar" vill inspirera till handlingar, tankar och beteenden som lyfter kärleken och relationen innan det är för sent. Samtalsledare: Kattis Ahlström.

Arrangör: Libris Förlag

14:00-14:20
Relationer och separationer

Många förhållanden slutar i separation. Vad behöver man för att kunna leva i en nära relation? Och hur vet man när det är dags att bryta upp och lämna? Psykolog Anna Bennich Karlstedt, aktuell med "Vägen genom skilsmässan", och läkaren och psykoterapeuten Poul Perris, aktuell med "Schematerapi", i samtal med Jonas Mattsson (Modern Psykologi).

Arrangör: Natur & Kultur

14:30-14:50
Dricka med måtta

Alkohol är en stor orsak till fysisk och psykisk ohälsa – och alltfler söker hjälp. Går det att återgå till måttlig konsumtion? Hur kan man se över sitt drickande och förändra sina alkoholvanor? Forskaren Anders Hammarberg och psykologen Karin Romberg samtalar med Agneta Lagercrantz om deras bok "För mycket för ofta - effektiva metoder för måttligt drickande".

Arrangör: Natur & Kultur

15:00-15:20
"Passé", om vår åldersnoja

Idag lever vi allt längre, trots det är pensionsåldern i princip densamma som för hundra år sedan. Varför ska en fullt frisk och pigg människa, som vill fortsätta jobba, tvingas gå i pension? Journalisten och programledaren Marianne Rundström, aktuell med boken "Passé", i samtal med stressforskaren Aleksander Perski om gamla föreställningar kring åldrandet och ett åldersnojigt Sverige. Samtalsledare: Patrik Hadenius (Modern Psykologi).

Arrangör: Wahlström & Widstrand

15:30-15:50
Barn med oro och låg självkänsla

Hur kan man hjälpa barn som inte vågar anta utmaningar, som inte vill pröva nya aktiviteter, eller som känner sig otrygga i samspelet med kamrater? Psykolog Martin Forster om hur vuxna kan hjälpa barn till trygghet och glädje, förebygga problem och stärka barns välmående.

Arrangör: Natur & Kultur

16:00-16:20
Flickan och skammen

Journalisten och författaren Katarina Wennstam, i samtal med psykolog Anna Bennich Karlstedt, om sin nya bok ”Flickan och skammen.” Ett kritiskt reportage om ryktesspridning, sexualitet och skam.

Arrangör: Albert Bonniers förlag

16:30-16:50
Livet är en sjukamp

Hör Carolina Klüft berätta om sin bok ”Livet är en sjukamp”. Om drivkrafter, motgångar, sin självkänsla och prestationsångest. Hur hon format sin egen väg och använt leken som livlina. Samtalsledare: psykolog Katarina Blom.

Arrangör: Norstedts

17:00-17:30
Nätmobbning bland unga - Psykologisk salong med SvD

Att spendera tid vid datorn, surfplattan eller mobilen är idag en självklar del av ungas vardag. Därmed ökar även risken för nätmobbning bland unga. Vad kan vi göra för att förhindra och förebygga nätmobbning? Psykologiforskaren Sofia Berne och författaren Jenny Milewski i samtal med Anna Lagerblad (SvD).

Arrangör: SvD och Natur & Kultur

Söndag 25/9

Psykologerna Martin Forster och Liria Ortiz finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor.

09:30-09:50
Motivera din partner att ändra ovanor utan trista gräl

Den som vill hjälpa sin partner att till exempel börja motionera, äta mindre salt eller sluta röka hamnar i stället lätt i gräl. Vi har en tendens att vilja rätta, övertyga och övertala andra om det vi vill – och det väcker motstånd hos den andra. Vi vill inte bli styrda och ställda med. Psykolog Liria Ortiz berättar hur vi med hjälp av MI, motiverande samtal, får konkreta verktyg att hjälpa någon till förändring.

Arrangör: Natur & Kultur

10:00-10:20
Medan vi fortfarande älskar - att ta hand om kärleken

Alla som gifter sig älskar varandra och vill hålla ihop. Ändå slutar nästan hälften av alla äktenskap i skilsmässa. Måste det vara så? Nej, säger psykologen och parterapeuten Mattias Stølen Due, som i sin nya bok "Medan vi fortfarande älskar" vill inspirera till handlingar, tankar och beteenden som lyfter kärleken och relationen innan det är för sent. Samtalsledare: Kattis Ahlström.

Arrangör: Libris Förlag

10:30-10:50
Vägen genom skilsmässan

Separationer har blivit en allt vanligare företeelse, för många är det ändå en av de största kriserna i livet. Vad gör en separation med identiteten? Hur påverkas våra barn? Och hur kan vi förhålla oss till den här typen av kris på bästa sätt? Hör Anna Bennich Karlstedt, aktuell med boken ”Vägen genom skilsmässan"

Arrangör: Natur & Kultur

11:00-11:20
Hjälp vi har fått barnbarn!

Hur är det att få barnbarn? Är det bara glädje? Måste man vilja umgås med dem? Får man skämma bort dem fast ens eget barn säger att man inte får? Hur är det att vilja ha barnbarn, men inte få några. Hör journalisten och författaren Erik Sidenbladh, aktuell med boken "Hjälp vi har fått barnbarn", i samtal med psykologen Martin Forster.

Arrangör: Bonnier Fakta

11:30-11:50
Relationer och separationer

Många förhållanden slutar i separation. Vad behöver man för att kunna leva i en nära relation? Och hur vet man när det är dags att bryta upp och lämna? Psykolog Anna Bennich Karlstedt, aktuell med "Vägen genom skilsmässan", och läkaren och psykoterapeuten Poul Perris, aktuell med "Schematerapi", i samtal med Jonas Mattsson (Modern Psykologi).

Arrangör: Natur & Kultur

12:00-12:20
Livet är en sjukamp

Hör Carolina Klüft berätta om sin bok ”Livet är en sjukamp”. Om drivkrafter, motgångar, sin självkänsla och prestationsångest. Hur hon format sin egen väg och använt leken som livlina. Samtalsledare: psykolog Katarina Blom.

Arrangör: Norstedts

12:30-12:50
Dricka med måtta

Alkohol är en stor orsak till fysisk och psykisk ohälsa – och alltfler söker hjälp. Går det att återgå till måttlig konsumtion? Hur kan man se över sitt drickande och förändra sina alkoholvanor? Forskaren Anders Hammarberg och psykologen Karin Romberg samtalar med Agneta Lagercrantz om deras bok "För mycket för ofta - effektiva metoder för måttligt drickande".

Arrangör: Natur & Kultur

13:00-13:20
Barn som trotsar - de vanligaste fallgroparna för föräldrar

Fem gånger mer kärlek – så lyder psykolog Martin Forsters recept på när det kör ihop sig i familjen och vardagen mest handlar om tjat, tillsägelser och gränssättning. Hur praktiserar man detta? Och vilka är de vanligaste fallgroparna som står i vägen för ett mer harmoniskt familjeliv?

Arrangör: Natur & Kultur

13:30-13:50
Glömskans bibliotek

Poeten och psykologen Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) i samtal med Jonas Mattsson, från Modern Psykologi, om sin bok ”Glömskans bibliotek”. En essä om demens, vansinne och litteratur.

Arrangör: Norstedts

14:00-14:20
Frisk till 100 - hälsan i behåll hela långa livet

Är det möjligt att få både ett långt och friskt liv? Hur behåller man hälsan långt upp i åldern? Hör stressforskaren Aleksander Perski och beteendevetaren Olga Perski, aktuella med boken "Frisk till 100", berätta hur vi bättre tar tillvara kroppens egen förmåga till återhämtning.

Arrangör: Natur & Kultur

14:30-14:50
Sjukt stressad

Idag använder våra barn begreppet stress ungefär samtidigt som de börjar gå. Vad beror det på? Vad är stress? Vad kan vi göra åt stress som får oss att må dåligt? Psykolog Anna Bennich Karlstedt om sin stresshandbok.

Arrangör: Psykologiguiden

15:00-15:20
Nätmobbning

Att spendera tid vid datorn, surfplattan eller mobilen är idag en självklar del av ungas vardag. Därmed ökar även risken för nätmobbning bland unga. Vad kan vi göra för att förhindra och förebygga nätmobbning? Psykologerna Sofia Berne och Ann Frisén om sin bok "Nätmobbning".

Arrangör: Natur & Kultur

15:30-15:50
Hur hanterar man trassliga kärleksrelationer?

Hur mycket kan och bör man ändra på sig själv i en relation? När ska man lämna och gå vidare? Och hur gör man om man gång på gång faller in i samma destruktiva mönster i sina kärleksrelationer? Läkarna och psykoterapeuterna Poul Perris och Carl Gyllenhammar, aktuella med boken Schematerapi, i samtal med författaren Lena Andersson. Samtalsledare: Björn Linnell.

Arrangör: Natur & Kultur