Psykologiguiden
Mindre textNormal textStörre textSkriv ut denna sidaLägg till bokmärkeSkicka denna sida till en vän
 

Natur & Kulturs

Psykologilexikon

 

Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs

Psykologilexikon av Henry Egidius.


Lexikonet rymmer 18 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 9 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.

 

Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.


 

Sök:

 

Skriv in ditt sökord i rutan ovan, eller klicka på en bokstav för att bläddra i lexikonet.

oidipal

Eng: Oedipal [ˈi:dɪpəl].

Term som betecknar den kärleksrelation mellan son och mor och mellan dotter och far som uppstår när barnet är i 3-5-årsåldern, den oidipala fasen (eng: Oedipal phase).

 

En "oidipal situation" är den speciella konstellation av kärlek, bindning och tillgivenhet som barnet känner för föräldern av motsatt kön.

Det var Sigmund Freud (1856-1939) som myntade begreppet i samband med en självanalys som han genomförde. Han erinrade sig då Sofokles drama "Kung Oidipus" som han läst när han gick i gymnasiet, ett drama om hur Oidipus, ovetande om vilka hans föräldrar var, dödade sin far i en strid och sedan gifte sig med dennes änka som han senare fick veta var hans mor. När Oidipus blev medveten om sitt brott stack han ut sina ögon, enligt Freud en symbol för kastrering.

 

Freud ansåg att det gamla grekiska dramat kändes aktuellt just därför att det på ett omedvetet plan aktiverade människors bortträngda oidipala fantasier. 

Relaterade sökord: incest, oidipal konflikt, oidipuskomplex, psykoanalys, psykosexuell utveckling, Totem och tabu.


Fråga psykologen


 

Intervju med Henry Egidius

I samband med att Henry Egidius blev hedersledamot i Sveriges Psykologförbund intervjuades han om sitt arbete med Natur & Kulturs psykologilexikon på Psykologiguiden.

 

 

På Psykologiguidens Facebooksida hittar du bl.a. de mest lästa frågorna och svaren varje vecka. Du kan även följa oss på Twitter.