Psykologiguiden
Mindre textNormal textStörre textSkriv ut denna sidaLägg till bokmärkeSkicka denna sida till en vän
 

Natur & Kulturs

Psykologilexikon

 

Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs

Psykologilexikon av Henry Egidius.


Lexikonet rymmer 18 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 9 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.

 

Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.


 

Sök:

 

Skriv in ditt sökord i rutan ovan, eller klicka på en bokstav för att bläddra i lexikonet.

serotonin

Eng: serotonin [ˌserəˈtəʊnɪn].

Kallas även 5-HT och 5-hydroxytryptamin (eng: 5-HT, 5-hydroxytryptamine).

Serotonin är en signalsubstans som medverkar vid reglering av välbefinnande, oro och ångest, sömn och vakenhet, mättnads- och hungerkänslor, smärtupplevelser och vissa funktioner som andning. Se paniksyndrom.

Låg serotoninförekomst i nervsystemet kan orsaka försvagning av den psykiska aktiviteten och risk för depression och antisocialt beteende.

Läkemedel mot depression av typen SSRI (t ex fluoxetin som i USA saluförs under namnet Prozac och i Sverige under namnet Fontex) förhindrar återupptagning av serotonin, så kallade serotoninåterupptagshämmare i nervsystemet, varigenom mängden serotonin blir förhållandevis hög och sinnesstämningen blir som en följd därav ljusare.


Fråga psykologen


 

Intervju med Henry Egidius

I samband med att Henry Egidius blev hedersledamot i Sveriges Psykologförbund intervjuades han om sitt arbete med Natur & Kulturs psykologilexikon på Psykologiguiden.

 

 

På Psykologiguidens Facebooksida hittar du bl.a. de mest lästa frågorna och svaren varje vecka. Du kan även följa oss på Twitter.