En annorlunda barnsommar

Varje generation har sina betydelsefulla händelser och en säker gissning är att de barn som växer upp idag kommer att minnas Coronapandemin på ett eller annat sätt. Men för oss vuxna kan det vara svårt att föreställa oss hur pandemin kommer att bli ihågkommen och hur den upplevs av våra barn eftersom vi för det mesta utgår från ett vuxenperspektiv.

» En annorlunda barnsommar
Läs krönikan av Mathias Ortlieb här

En annorlunda sommar

Vi bad en av Psykologiguidens psykologer Anna Bennich att reflektera kring en sommar präglad av pandemins konsekvenser. En sommar som för de flesta av oss är väldigt annorlunda än tidigare somrar. Hur påverkar pandemin oss? Anna skriver här om ensamhet, stress, relationer, sorg och mycket annat.

» En annorlunda sommar, del 1:
Om oro, ovisshet, stress och återhämtning

» En annorlunda sommar, del 2:
Om närhet och distans i relationerna & om den påtvingade ensamheten

Anna Bennich är leg psykolog, psykoterapeut och författare. Driver Relationlab, är skribent på DN´s Insidan, på Psykologiguiden och i magasinet MåBra. Expert i TV4´s Nyhetsmorgon. Aktuell som sommarpratare 24 juli i Sveriges Radio.Fixa föräldraskapet
– nyutkommen handbok i att vara förälder

Mormor lägger sig i. Mitt barn blir hysteriskt när jag lämnar på förskolan. Hur sätter vi gränser för vår 11-åring? Måste jag träffa mitt barn?

Tanken är inte att boken ska göra dig till den perfekta föräldern, för den föräldern finns nämligen inte. Snarare hoppas jag att något i boken kan få dig att se på situationer ur en lite annan synvinkel. Så att du, med dina fel och brister, tillgångar och talanger och med kärleken till ditt barn som motor, aldrig slutar att reflektera över och utvecklas i ditt föräldraskap

Ny bok från Psykologiguiden av författare psykolog Jenny Klefbom. Med omarbetade och nya artiklar, frågor och svar och lättillgängliga tips och råd.

» Köp boken i vår butik


Se filmerna från Psykologiscenen på Bokmässan

Författare, psykologer, hjärn- och psykologiforskare, psykiatriker har varit gäster på Psykologiscenen. Exempelvis Anders Hansen, Vigdis Hjort, Anna Bennich och Bo Hejlskov. Se filmerna från de spännande samtalen.

» Se filmer från Psykologiscenen


Flyktingar med trauma

Att komma som flykting till ett nytt land och ett osäkert liv i en ny kultur kan sätta igång reaktioner. Trots att man har lämnat den akuta faran bakom sig, kan det vara just då man drabbas av PTSD.

» Flyktingar med trauma    » Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD

Ensamhet som inte är självvald

Ensamhet kan vara underbart när man väljer det själv, men den kan vara påträngande och smärtsam när den är påtvingad. Denna sortens ensamhet har brett ut sig i dagens samhälle.

» Ensamhet

Närstående viktigast för den som drabbas av chock

Få människor fungerar som vanligt efter en uppskakande upplevelse och det kan vara väldigt obehagligt att inte känna igen sig själv. Närstående spelar en väldigt viktig roll för den drabbade.

» Vanliga reaktioner vid chock       » Trauma       » Hjälp vid trauma

Barn som upplevt svåra händelser

Att som barn råka ut för en potentiellt traumatisk händelse kan skilja sig något från att göra det som vuxen. Som barn kan man vara mer sårbar men samtidigt ha väldigt bra förutsättningar att läka.

» Barn med trauma

Bonusföräldern - en del av familjen

För de allra flesta barn är det en stor sak med en ny vuxen i familjen. En bonusförälder bör därför introduceras långsamt. Men sedan är det viktigt att bonusföräldern blir inkluderad i familjegemenskapen.

» Läs mer om bonusfamiljen

Är mitt barn tidigt eller sent?

Ett barns utveckling kan liknas vid en stege. Barnet klättrar hela tiden uppåt, lär sig att använda sin kropp och sitt huvud allt bättre. Men varje barn har en personlig stege med olika stegavstånd.

» Läs mer om barns utveckling 0-12 år


Att få ett syskon

Det finns en föreställning att det är jobbigt för barn att få ett småsyskon. Visst är det en stor omställning i varje barns liv, men att det skulle vara näst intill traumatiskt får nog betraktas som en myt.

» Läs mer om att få syskon

Trots leder till mognad

Trots kan vara väldigt jobbigt, både för barnet som trotsar och för omgivningen. Men trotset behövs och det är positivt eftersom det leder till mognad och utveckling.

» Läs mer om trots

Vanligt med nedstämdhet efter förlossningen

Mer än hälften av alla mammor går igenom en period av humörsvängningar och gråtmildhet kort efter förlossningen. Depression efter förlossningen är ett allvarligare problem som drabbar en av tio kvinnor.

» Depression efter förlossning


Vad betyder: