USA-stavning: psychology of aging.
Hur människor förändras i sitt sätt och sin förmåga att tänka, minnas, planera, reagera emotionellt och i sitt behovs- och driftliv är föremål för forskning inom den vetenskap som kallas geropsykologi.
I praktisk verksamhet har geropsykologer till uppgift att undersöka åldersförändringar i mentala funktioner och att delta i de team som arbetar för att hjälpa äldre med funktionsnedsättningar.
Kroppsliga förändringar
Antalet hjärnceller minskar med åren, dock olika mycket hos olika individer. Även kopplingarna mellan hjärncellerna blir färre, liksom aktiviteten av signalsubstanser. Det gäller främst minskad tillgång på dopamin som gör att man som äldre inte har samma lust för olika aktiviteter.
Det fysiologiska åldrande börjar redan i 30-årsåldern men medför inga påtagliga funktionsnedsättningar förrän några decennier senare.
Förändringar i psykiska funktioner
En del människor märker att det går långsammare att bearbeta information och de kan få svårare att få fram minnesbilder av händelser och situationer, en försvagning av episodminnet ("det episodiska minnet" som det oftast kallas efter engelskans episodic memory). Kunskapsminnet (eng: semantic memory, "det semantiska minnet") är dock i regel intakt vid denna typ av åldersglömska.
Åldrandets paradoxer
Samtidigt som många människor drabbas av ångest, uppgivenhet, depressioner, dåligt minne, syn- och hörselnedsättning och demens av olika slag, mår andra allt bättre i hög ålder med en känsla av ökande förståelse, vishet och tillfredsställelse med livet.
För psykologer som ägnar sig åt åldrande och mentala funktionsnedsättningar hos äldre - geropsykologerna - finns en speciell yrkesförening: Sveriges Geropsykologers Förening, SGF.
Relaterade sökord:
Betulaprojektet, desengagemang, geriatrisk psykiatri, gerontologi, geropsykologi, levnadslopp, minneslucka, psykosocial utveckling, seniet, Stockholm Brain Institute, superåldring, åldersglömska, åldrande.
["yrkesförening","funktionsnedsättningar","minneslucka","superåldring","seniet","dopamin","signalsubstanser","episodiska minnet","semantiska minnet","vishet","ångest","depressioner","minne","demens","Betulaprojektet","åldrande","desengagemang","levnadslopp","geriatrisk psykiatri","psykosocial utveckling","geropsykologi","gerontologi","Stockholm Brain Institute","åldersglömska"]