Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "ångest":
ångest
anxiety [æŋˈzaɪətɪ, æŋgˈzaɪətɪ]
En känsloreaktion med kognitiva och fysiologiska kopplingar
Ångest är en känsloreaktion som kroppsligt kan upplevas som spänning, uppladdning, ätstörning eller tryck i kroppen (till exempel i bröstkorgen) och som psykiskt kan variera i styrka från lätt ängslan eller oro (eng: anxiousness [ˈæŋʃəsnəs]) till verklig ångest i form av stark fruktan, skräck eller panik.
Kognitivt bottnar ångesten i upplevelsen av hot eller fara. Den fysiska upplevelsen är ett resultat av ökad muskelspänning, hjärtklappning och andra fysiska uttryck för ett alarmtillstånd som organismen mobiliserat i syfte att oskadliggöra eller undvika faran.
Ångest kan förekomma som symtom i samband med psykiska problem och psykiska och somatiska sjukdomar.
Ångest och motivation
En ångest som inte är oproportionerligt stark kan fylla en positiv funktion genom att försätta oss i adekvat larmberedskap, så att vi blir beredda att hantera verkliga faror.
Omotiverad, till synes oförklarlig ångest
I den mån ångesten är proportionell mot den verkliga faran kan den betecknas som normal. I den mån den starkt överstiger den verkliga faran kan den betecknas som "neurotisk ångest" eller "ångeststörning". Ångesten är då intensiv, irrationell och hindrande i vardagen.
Ångest kan uppkomma spontant utan yttre anledning och kallas då friflytande ångest varierande i styrka från stark rädsla till panikångest.
Mycket talar nämligen för att omotiverad ångest utlöses av en egen, specifik fysiologisk process som gör att de framträder i form såväl av kroppsliga förändringar och yttre beteende som subjektivt upplevda ångestkänslor.
Mätinstrument för typ och grad av ångest
Benägenhet för ångestreaktioner kan bedömas med flera olika psykologiska mätinstrument som till exempel Anxiety Sensitivity Index (ASI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI), Generalized Anxiety Disorder Severity Scale (GADSS), The Penn State Worry Questionnaire (PSWQ), Hamilton Anxiety Scale (HAM-A, HAMA).
Den sistnämnda och till exempel Becks ångestskala finns också på svenska liksom CPRS-subskalan för ångest, Brief Scale for Anxiety (BSA).
Det finns på internet också flera självbedömningstest av varierande värde för bedömning av egna ångesttillstånd.
Comprehensive Psychopathological Rating Scale (CPRS) konstruerades i Sverige på 1970-talet och innehåller skalor för bedömning av flera andra typer av psykiska problem och funktionshinder.
Olika användningar av ordet ångest
Ångest är i sig själv bara ett ord som används för att beteckna olika typer av mentala och kroppsliga fenomen. Beroende på vilka typer av fenomen som det används om får man olika begrepp ångest och därmed olika definitioner (=avgränsningar).
Somliga har till exempel gjort en klar åtskillnad mellan rädsla och ångest genom att hävda att rädsla alltid handlar om en specifik fara, medan ångest är mer vag och ospecifik. Andra gör en annan typ av distinktion mellan rädsla och ångest och menar att rädsla syftar på den kognitiva aspekten av upplevd fara, medan ångest syftar på den emotionella reaktion som rädslan ger upphov till.
I existentialistisk filosofi och psykologi som hos amerikanen Rollo May (1909-1994) framförs teorin att vi reagerar med ångest när vi upplever ett hot mot något värde som vi uppfattar som centralt i tillvaron. Hotet kan gälla livet som sådant (dödsångest), relationer till signifikanta personer (separationsångest), att misslyckas med en väsentlig uppgift (prestationsångest), att varje handling innebär ett ansvar (beslutsångest) och så vidare.
I boken Life Enhancing Anxiety av den amerikanske psykologen och filosofen Kirk Schneider säväl nedbrytande som livsförhöjande ångest. Den senare ger en stark och utvecklande upplevelse av att finnas till som person och människa på det sättet som Rollo May beskrev existentiell ångest. En nödvändighet för ett fullkomligt liv.
Det är av stor betydelse för val av psykoterapi eller filosofiska samtal att psykologer och psykiatrer förstår dessa olika typer av ångest.
Relaterade sökord:
existentiell ångest, friflytande ångest, fobi, generaliserat ångestsyndrom, global ångest, grundångest, hyperventilation, konsekvenshypotesen, paniksyndrom, pan-ångest, prestationsångest, separationsångest, social fobi, tvångssyndrom, ångestneuros, ångestsymtom, ångestsyndrom.
Ordformer:
Plural: ångestar (eng: anxieties).
Adjektiv: ångestfylld (eng: anxiety-ridden).
Etymologi för ångest och anxiety
Gammalt germanskt ord angust med indoeuropeiskt ursprung, i fornengelskan enge, på tyska Angst, ett ord som också (från mitten av 1800-talet) blivit ett lånord i engelskan och använt bland annat vid översättningen av Sigmund Freuds arbeten till engelska. Det engelska ordet anxiety kommer via franskans anxiété [ɑ̃ksjete med betoning på sista stavelsen] från latinets anxietas {uttal: anksi´ettass} 'ängslan', 'betryckthet'; som verb angere {uttal: ann´gere} 'pressa', 'kväva', 'plåga'.
["hyperventilation","ätstörning","spänning>>hyperarousal","Rollo May","skräck","existentialistisk","existentiell ångest","konsekvenshypotesen","friflytande ångest","social fobi","fobi","psykiska problem","somatiska","begrepp","generaliserat ångestsyndrom","grundångest","tvångssyndrom","ångestsyndrom","pan-ångest","definitioner","prestationsångest","separationsångest","Kognitivt","global ångest","paniksyndrom","ångestneuros","ångeststörning","ångestsymtom","State-Trait Anxiety Inventory","psykoterapi","filosofiska samtal>>filosofisk rådgivning","panik",""]