anxiety sensitivity [æŋˈzaɪəti ˌsɛnsəˈtɪvəti], AS
Term för en speciell typ av ångestbenägenhet (eng: anxiety proneness) som består i varierande grad av känslighet (sensitivitet) för sådana kroppsförnimmelser som kan utlösa skräck för hjärtinfarkt, yrsel som kan utlösa skräck för svimning eller svindel, rodnad som kan utlösa skräck för att göra bort sig och så vidare.
Mätning av detta fenomen sker med hjälp av till exempel ASI, Anxiety Sensitivity Index. Det innehåller påståenden om att få ångest till följd av kroppsliga symtom, undvika sådana symtom och övervinna sådana symtom (som hjärtklappning, yrsel, och rodnad).
Begreppet ångestsensitivitet infördes 1985 av de amerikanska psykologerna Steven Reiss och Richard McNally. Som en bakgrund ingår en teori om betydelsen av förväntan (eng: expectancy theory) som blev aktuell på den tiden genom många forskares intresse för kognitiv behaviorism. Enligt denna styrs djur och människor inte enbart av stimuli och förstärkningar, obetingade och betingade, utan även av kognitiva processer som förväntningar av typen self-efficacy belief (enligt Albert Bandura).
I begreppet ångestsensitivitet ingår att det finns en ärftligt betingad förväntan som förstärker till exempel kroppsliga förnimmelser till en starkt känsla av att något farligt kan inträffa. De utgör alltså obetingade stimuli för betingad rädsla och ångest (föreställningarna om något livshotande eller mycket allvarligt).
Fortsatt omfattande forskning har visat att det i AS även ingår skräck för att bli dement eller psykiskt sjuk. Det är en ångest som kan väckas av svårighet att koncentrera sig på en arbetsuppgift eller på en text en bok eller av svårigheter att komma på namn på personer och orter.
Relaterade sökord: fobi, förväntan, hälsoångest, sensibilitet, ångest.
["Steven Reiss","self-efficacy belief","symtom","Albert Bandura","stimuli","förstärkningar","föreställningarna","dement","obetingade","betingade","betingad","kognitiv behaviorism","kognitiva","sensibilitet","förväntan","ASI","fobi","hälsoångest","ångest"]