Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "öppna sig":
öppna sig
to disclose yourself [tə dɪsˈkləʊz jɔːˈsɛlf]
Öppnande, självexponering, självutlämnande, personlig öppenhet (eng: self-disclosure [ˌsɛlfdɪsˈkləʊʒə]).
Det engelska ordet openness betyder öppenhet men i vissa sammanhang har det liksom ordet disclosure en aktiv innebörd av process som i FIRO-teorin.
Ett liknande uttryck psykisk öppning (eng: psychic opening) har en annan innebörd, nämligen överskridande av det individuella medvetandets gränser till kontakt och gemenskap med övernaturliga krafter eller fenomen som uppträder vid förändrat medvetandetillstånd och andligt genombrott (eng: spiritual emergence).
Ömsesidighet
Att öppna sig för andra och bli allt mer förtrolig är i vanliga fall en fråga om ömsesidighet, ibland uttryckt med det latinska uttrycket "quid pro quo", något i gengäld. Innebörden är att om den ene säger något om sig själv, kontrar den andre med att säga något motsvarande personligt om sig själv, kanske något ännu mer personligt så att intimiteten accelererar.
Människor har på det sättet en form av revir att bevaka och släpper inte in andra i sitt privata utom i utbyte mot liknande intrång i den andres privata sfär. Det finns en stark känsla för integritet hos de flesta människor och olika grader av bekantskap och vänskap.
Självexponering för psykisk hälsa
I filosofin, speciellt inom existentialismen, var det många som betraktade det nära, personliga mötet mellan människor som helt avgörande för människors möjligheter till egen personlig utveckling. Självexponering (eng: self-disclosing, self-disclosure) började i slutet av 1950-talet att användas kliniskt av de amerikanska psykoterapeuterna Sidney Jourard (1926-1974) och Carl Rogers (1902-1987).
Enligt Rogers ursprungliga uppfattning skulle det räcka med att man har en lyssnare som visar "värme, inlevelse och äkthet" för att man ska öppna sig själv och därigenom få ökad självinsikt. Under första hälften av 1960-talet kom han fram till att terapeuten också måste ge av sig själv och kunna vara öppen på ett verkligt genuint och äkta sätt om relationen ska bli terapeutisk.
Jourard betonade ännu starkare att terapeuten måste ge av sig själv, vara totalt öppen och äkta i sin relation till klienten, så att denne i terapeuten kan uppleva en förebild och få del i ett utvidgat medvetande.
Rogers förfäktade omkring 1970 att det krävs ett intensivt, engagerat och personligt möte (eng: personal meeting, meeting in person) mellan människor för att de ska komma underfund med sig själva. Möte i denna existentialistiska bemärkelse kom i nordamerikansk existentialistisk psykoterapi att kallas encounter, ett gammalt ord för konfrontation. Teorin om psykisk öppning var sålunda en viktig förutsättning för hela encounterrörelsen. Liknande tankar framfördes av flera filosofer som Martin Buber (1878-1965), Emmanuel Levinas (1906-1965) och Zygmunt Bauman (1925-2017).
Den forskning som utförts bland annat med JSDQ (Jourard Self-Disclosure Questionnaire) har visat att det finns ett visst samband mellan öppenhet/självkännedom och psykisk hälsa. Människor med psykiska problem har ofta svårare att öppna sig och vara förtroliga. Att träning enbart i att vara öppen och äkta i relationerna till andra skulle kunna hjälpa människor med psykiska problem har dock inte kunnat beläggas.
Förtrolighet i samspelet mellan människor
Teoribildningen kring öppenhet i relationerna mellan människor blev av mer socialpsykologisk natur på 1980-talet, när den inlemmades i forskningen kring personliga relationer. Öppenhet anses ha följande funktioner i samspelet mellan människor:
- ökad självkännedom (inriktning på det egna jaget),
- tillfälle till att jämföra sig med andra och uppleva hur man uppfattas av den andre (inriktning på andra),
- igångsättande av ett socialt samspel, där ömsesidighet, givande och tagande är syftet med den öppenhet som råder mellan parterna (inriktning på relationen).
Relaterade sökord: autentiskt möte, femfaktormodellen, gestaltcoaching, joharifönstret, minding the close relationship, självtransparens, social och affektiv neurovetenskap, transparens, öppenhet.
Substantiv: självexponering (eng: self-disclosure [ˌselfdɪsˈkləʊʒə], openness [ˈəʊpənnəs].
["joharifönstret","filosofi","självexponering","öppenhet","minding the close relationship","social och affektiv neurovetenskap","gestaltcoaching","FIRO-teorin","encounter","öppenhet","femfaktormodellen","Carl Rogers","autentiskt möte","integritet","öppnande","existentialism","möte","andligt genombrott","förändrat medvetandetillstånd","självtransparens","transparens"]