ABAS är kortord för ett skattningsinstrument, Adaptive Behavior Assessment System, utvecklat av USA-psykologerna Patti Harrison och Thomas Oakland. Det finns i tre versioner ABAS, ABAS-II och ABAS-3, av vilka version II kom på svenska 2008 och version 3 år 2020.
Bedömning av adaptiv funktion kan i version 3 göras på personer från födseln till 89 års ålder. Man utgår liksom tidigare från olika informanters erfarenhet av den person som bedömningen gäller.
Nytt i ABAS-3 är, förutom reviderat och uppdaterat iteminnehåll, möjligheten att bedöma adaptiv funktion hos fler åldersgrupper än tidigare, från 0 till 89 år.
Den svenska versionen av ABAS-II består av nio skattningsskalor (den amerikanska av tio, där vuxnas arbete är med som en delskala). De används för bedömning (assessment) av barns, ungdomars, vuxnas och äldres förmåga och sätt att anpassa sig till olika aspekter av livsmiljön:
- Kommunikation - färdigheter som behövs för att kunna uttrycka sig i tal och skrift; att lyssna och kommunicera med andra och att kunna kommunicera icke-verbalt.
- Samhällsdelaktighet - färdigheter som behövs för att kunna delta i samhällslivet och att nyttja samhällsutbud; att kunna ta del av/använda samhällsinformation.
- Kunskapstillämpning - inlärda färdigheter som behövs för att fungera i vardagen.
- Hem-/Skolbeteende - färdigheter som behövs för att fungera i hemmet/skolan; att vårda hem-/skolmiljö, hjälpa till och vårda sina tillhörigheter.
- Hälsa och säkerhet - färdigheter som behövs för att värna om sig själv och sin hälsa och att inte utsätta sig för risker.
- Fritid - färdigheter som behövs för en meningsfull fritid, att leka med andra, ha egna fritidsintressen.
- Självomsorg - färdigheter som behövs för sin egen omsorg, att klä på sig och att sköta sin hygien.
- Självstyrning - färdigheter som behövs för självständighet, ansvarsfullhet och självkontroll.
- Relationsförmåga - färdigheter som behövs för att kunna samspela med andra, uttrycka känslor och hjälpa andra.
Resultaten ställs samman så att man får ett övergripande mått på vad som kallas Generell Adaptiv Färdighet (General Adaptive Composite), en kombinationsvariabel bestående av tre huvudområden för anpassningen (adaptive domains): Det kognitiva, det sociala och det praktiska området (eng: conceptual, social and practical).
A. Kognitivt område: kommunikation, kunskapstillämpning och självstyrning.
B. Socialt område: Fritid, relationsförmåga
C. Praktiskt område: självomsorg, hem-/skolbeteende, samhällsdelaktighet, hälsa och säkerhet, arbete.
Relaterade sökord: adaptation, adaptivt beteende, ADL-färdigheter, instrument, skala, skattning.
["skattning","instrument","Bedömning","bedömning","skala","iteminnehåll>>item","adaptivt beteende","informanters>>multi-informant bedömning","adaptation","ADL-färdigheter","Självstyrning","kombinationsvariabel","samhällsdelaktighet>>delaktighet"]