Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "Bandura, Albert":
Bandura, Albert
[ˈalbət bænˈdʊərə]
Född i Kanada 1925, professor i psykologi och samhällsvetenskap vid Stanforduniversitetet i Kalifornien, där han dog år 2021.
Samspel som formande kraft
Enligt Bandura tar våra handlings- och tankemönster form i samspel med vår omvärld:
- vi lägger märke till andras sätt att agera i olika situationer varvid de, om deras beteende är framgångsrikt, blir modeller för vårt eget sätt att bete oss,
- våra reaktioner, vårt beteende, har inverkan på andras reaktioner och beteende vilket i sin tur utlöser nya reaktioner hos oss (ömsesidig påverkan).
Lärande sker i samspel (eng: reciprocal interaction, reciprok interaktion) mellan personen, omvärlden och beteendet. De påverkar varandra på det sättet att orsaker och verkningar går i alla tre riktningarna. Om till exempel beteendet är orsak till (determinerar) förändringar i omvärlden, blir det självt påverkat av dessa förändringar. De determinerar varandra, en teori som kallas reciprok determinism (eng: reciprocal determinism). Detta gör att personerna som är involverade lär sig nya sätt att bete sig.
Självstyrning i ett aktörperspektiv
Självreglering är möjlig tack vare att det i våra hjärnor utvecklas allmänna strategier (policyprinciper) utifrån vilka vi kan bedöma egna tankars och handlingars giltighet och lämplighet i olika situationer. Genom fortsatt sådan social inlärning modifieras tanke- och handlingsmönstren under livets lopp.
Bandura såg sin teori i ett aktörperspektiv (eng: agentic perspective). Individen, gruppen, samhället är tre nivåer av agentskap (eng: personal, proxy and collective) med förmåga och kraft att sätta mål, värdera, reflektera, förhandla, se möjligheter, skapa och uppfinna. I ett individualistiskt samhälle har individen ett övertag, i mindre konstellationer är det gruppen och de nära relationerna och i vår globala värld är det nationer, finansinstitut och medier som vi måste förhålla oss till.
Att lära av andra genom att iaktta hur de gör och hur de tänker
De termer som Bandura använde för lärande var modellärande (modellering; eng: modelling, USA-stavning: modeling) som består i att andra personer fungerar som modell för vårt eget sätt att bete oss. Det är en form av observationslärande (eng: observational learning) i största allmänhet som består i att vi observerar hur saker och ting fungerar och lär oss hantera dem enbart genom observation. Vi behöver inte pröva olika möjligheter genom trial and error eller få egen feedback. Därmed kom Bandura att tillmäta kognitiva processer större betydelse för mänskligt beteende än man gjort i den traditionella behaviorismen.
Ytterligare ett viktigt begrepp i Banduras teori är "abstrakt modellinlärning", "abstrakt modellering" (eng: abstract modelling, USA-stavning: abstract modeling). Det är en typ av modellinlärning som går ut på att man härleder principer bakom det beteende som observeras, reflekterar över dem och gör dem till egna.
Socialt lärande
All inlärning sker enligt Bandura i sociala och kulturella sammanhang. Han anslöt sig till den sociala inlärningsteorin men ändrade på 1980-talet sin forskning i kognitiv riktning, varigenom hans grundsyn utvecklades till socialkognitivism, sociokognitiv teori.
Self-efficacy belief
På 1980-talet lanserade Bandura en teori om betydelsen av självtillit, som fått stor betydelse bland annat inom den riktning eller rörelse som kallas positiv psykologi. Själva termen self-efficacy, självförmåga, är vilseledande eftersom den är en avkortad form av self-efficacy belief eller perceived self-efficacy. Teorin handlar om hur man bedömer sin förmåga i förhållande till en viss uppgift och vad denna tilltro i sig själv kan göra för skillnad i en situation, där man tvekar om vad vågar ge sig på att göra.
Samma sak gäller grupper och arbetslag i form av upplevd kollektiv förmåga.
Relaterade sökord:
collective efficacy, observationslärande, reciprok determinism, självförmåga, självmonitorering, självrespons, självutveckling, social kognition, socialkognitiv inlärning, socialkognitivism, spegelneuron.
["socialkognitivism","social inlärning","självutveckling","abstrakt modellinlärning","modellärande","modellering","självmonitorering","självrespons","självförmåga","self-efficacy","observationslärande","reciprok determinism","självmonitorering","självrespons","social kognition","reciprocal determinism","reciprok determinism","kognitiv beteendeterapi","socialkognitiv inlärning","socialkognitivism","spegelneuron","positiv psykologi","determinerar","collective efficacy","kollektiv förmåga","sociala inlärningsteorin","kognitiva","aktörperspektiv"]