Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "Beck, Aaron":
Beck, Aaron
[ˈɛərən bɛk, USA-uttal:ˈɛrən eller ˈærən bɛk]
AaronTemkin Beck (1921-2021) var en amerikansk psykiater och psykoterapeut, professor vid Pennsylvaniauniversitetet i Philadelphia, grundare av den riktning inom psykoterapin som från början fick namnet kognitiv psykoterapi, KPT, och som numera ingår i den grupp terapier som kallas kognitiv beteendeterapi.
Hans andra namn, Temkin, var moderns efternamn före giftermålet, i den närmaste vänkretsen förkortat till Tim.
Utbildning i psykoanalys
Beck kom av en slump att tjänstgöra som psykiater vid en klinik för krigsveteraner från andra världskriget, som hade nära koppling till Psykoanalytiska institutet i Boston. Under sin sex månader långa tjänstgöring som psykiater 1949 reagerade han visserligen mot hur lättvindigt psykoanalytiska begrepp användes för att förklara patienternas alla psykiska problem och störningar men fortsatte ändå under flera år av sin karriär som psykiater att ha en psykoanalytisk inriktning, bland annat vid Austin Riggs Center i Stockbridge i Massachusetts. Där hade han en av den amerikanska psykoanalytiska rörelsens främsta företrädare som handledare i psykoanalytisk teori och behandling, Erik H. Erikson.
Forskning om psykoanalysen
År 1954 blev han chef för en psykiatrisk klinik i Philadelphia, där han svarade för diagnos och behandling av posttraumatiskt stressyndrom och depressionstillstånd hos före detta soldater. Samtidigt genomförde han en utbildning till psykoanalytiker vid Psykoanalytiska institutet i Philadelphia och var klar med den 1958.
Året därpå startade han ett forskningsprojekt som skulle ge vetenskapliga belägg för grundläggande begrepp och förklaringar inom psykoanalysen, bland annat hypotesen att depression orsakas av aggressivitet som människor vänder mot sig själva i stället för mot omvärlden.
Han tog då hjälp av forskare vid universitetets psykologiska institution. Tillsammans med dem utformade han flera experiment. Alla visade emellertid att Freuds teori om depression inte stämde, en misstanke som han haft innan han påbörjade sin karriär som psykiater och som han nu fick vetenskapligt bekräftad.
Tankens makt – en kognitiv teori om depression
Becks experimentella forskning om depressiva tillstånd fick honom att formulera hypotesen att människor med depression ser allting i svart, därför att de utvecklat en förvrängd bild av sig själva och sin omvärld. Depressioner skulle alltså enligt denna hypotes vara orsakade av tankar och uppfattningar, som ju är kognitiva fenomen, inte av känslor, bortträngda behov, känsloladdade minnen eller förändringar i hjärnan.
I denna övertygelse övergick han åren kring 1960 till en kognitiv uppfattning om psykisk ohälsa och utvecklade på detta område en på den tiden ny form av korttidsterapi, så kallad kognitiv terapi, som senare fick bred tillämpning. De insikter som han fick under perioden 1960-63 blev bestående för återstoden av hans forskning och praktik som psykoterapeut.
Tankemönster som styrande scheman
Han hade fem år tidigare tagit intryck av en framställning av den teori om personliga konstrukter som framställdes av George Kelly och som var besläktad med de tankar som började ta form hos honom själv.
Det var Becks hustru, Phyllis Beck, som fick honom att i stället välja begreppet termen 'schema' för de strukturer i vårt psyke som ger mening åt allt som vi uppfattar och upplever, sådana teman som övergivenhet, kontroll, lättja, övermod, synd och så vidare, tankemönster som vi i regel inte är medvetna om själva men som ändå får oss att uppfatta och reagera i enlighet med dem.
Experiment och mätningar
Karakteristiskt för Becks sätt att utveckla sin teori var hans inriktning på regelrätta experiment och användning av metoder för mätning av förändringar som sker under en psykoterapi. År 1961 utformade han den första versionen av Becks depressionsinventorium som därefter använts i många undersökningar om effekter av psykoterapi på depressiva tillstånd.
Samarbetet med Albert Ellis och Donald Meichenbaum
År 1963 fick Beck kontakt med Albert Ellis som före honom utformat en modell för kognitiv terapi, av Ellis kallad rationell terapi, senare rationell-emotiv terapi. De stod därefter i kontinuerlig kontakt med varandra.
Tillsammans med Donald Meichenbaum betraktas de som grundare av den kognitiva psykoterapin. Under 1970-talet vann den allmänt erkännande. Det var i samband med den kognitiva revolutionen i psykologin och kognitionsforskningen .
Kognitiv terapi – en av flera modeller inom kognitiv beteendeterapi
Det fanns från början en skillnad mellan å ena sidan kognitiv beteendeterapi som är inriktad på formning av människors reaktioner med hjälp av förstärkning och träning och å andra sidan kognitiv psykoterapi som är mer inriktad på insikt och bearbetning av tankescheman. I praktisk verksamhet blandas emellertid numera metoder från båda riktningarna, varför de som ovan nämnts går in under beteckningen kognitiv beteendeterapi.
Relaterade sökord:
automatiska tankar, förvrängt tänkande, grundantagande, kognitivism, kognitiv emotionsteori, kognitiv psykoterapi, modus, psykoterapi.
["rationell-emotiv terapi","Erik H. Erikson","kognitiv beteendeterapi","förvrängt tänkande","kognitiv psykoterapi","kognitiv terapi>>kognitiv psykoterapi","psykodynamisk","George Kelly","kognitivism","psykisk ohälsa","psykoterapeut","Becks depressionsinventorium","modus","automatiska tankar","posttraumatiskt stressyndrom","grundantagande","Erik H Erikson","kognitionsforskning","kognitiva revolutionen","konstrukter","konstrukt","Freuds","formning","Becks depressionsinventorium","psykoanalytisk","psykoanalysen","depression","Donald Meichenbaum","aggressivitet","kognitiva","schema","tankemönster","experiment","Albert Ellis","kognitiv emotionsteori","psykoterapi"]