P. L. Berger (1929-2017), amerikansk sociolog, född och uppvuxen i Wien i Österrike, kom till USA 1946. Tillsammans med Thomas Luckmann (1927-2016) skrev han boken The social construction of reality, publicerad 1966, betraktad som ett av sociologins klassiska verk. Den har fått betydelse även för psykologisk forskning och teoribildning.
I anslutning till den tyske filosofen och sociologen Arnold Gehlen (1904-1976) tolkade Berger och Luckmann sociala fenomen av typen äktenskap, moral, genus, vetenskap och religion som något som vi människor konstruerar därför att vi inte har tillräckligt utvecklade instinkter för att kunna gestalta våra liv utan att själva gestalta dessa begrepp.
De byggde också på den kulturkritik som kommit till uttryck hos Karl Marx (1818-1883) och Friedrich Nietzsche (1844-1900). De knöt an till bland andra sociologen Alfred Schutz (1899-1959) som intresserade sig för hur människor konstruerar vad de uppfattar som sin vardagsvärld.
De kom på detta sätt att utforma en speciell form av socialkonstruktivism som inriktade sig på att förstå hur vi människor själva konstruerar vårt sätt att uppfatta den sociala verkligheten. De konstaterade samtidigt att vi inte kan leva och överleva utan att uppfinna mönster för samlevnad i samhällen.
Människor har genom att konstruera sin värld skapat kungar av Guds nåde, barn som är antingen äkta eller oäkta, åstadkommit kvinnors mindervärde, gjort dop och giftermål till heliga handlingar. Föreställningarna materialiseras i form av institutioner som monarki, äktenskap, olika normer för män och kvinnor, för överklass och underklass och mycket annat av liknande slag.
Institutioner och normer blir "förtingligade", "objektifierade".
Processen att konstruera fenomen i den sociala verkligheten har tre steg: a) som aktiva subjekt gör vi oss föreställningar om omvärlden, b) i form av normer och institutioner får det som vår fantasi skapar en alldeles egen existens och kraft genom internalisering, det vill säga genom att vi blir en del av dem, c) vi tar då och då tillbaka initiativet och reflekterar kritiskt över vad vi åstadkommit genom att ifrågasätta normerna och institutionerna. Därefter börjar processen på nytt.
Relaterade sökord: Bacon, fenomenologi, Foucault, Gergen, konstruktivism, kunskap, normkritik, Searle, Vygotskij.
["filosofen","sociologen","sociolog","sociologins","religion>>religiositet","Thomas Luckmann","socialkonstruktivism","mönster>>livsmönster","instinkter","normkritik","begrepp","Friedrich Nietzsche","Alfred Schutz","institutioner","normer","Bacon","fenomenologi","Foucault","Gergen","konstruktivism","kunskap","Searle","Vygotskij","internalisering"]