Global assessment of functioning [ɡləʊbl əˈsesmənt əv ˈfʌŋkʃnɪŋ].
På 1960-talet ökade intresset inom psykologi, psykiatri och samhällsvetenskap för objektiva mätningar av de fenomen som studeras i dessa vetenskaper. I psykologi tillkom ett flertal test, frågeformulär och skattningsskalor. I psykiatrin publicerades 1962 en skattningsskala för bedömning av patienters allmänna förmåga att klara livets olika uppgifter. Den reviderades 1976 och fick då namnet The Global Assessment Scale (GAS)
Efter ytterligare modifieringar kom denna skala att ingå i DSM-IV som The Global Assessment of Functioning Scale (skattningsskala för global bedömning av patienters fungerande – sätt att fungera, funktionsförmåga) och bytte namn till GAF.
Syftet med den var att psykiatrer med hjälp av den skulle kunna göra bedömningar enligt det i DSM nyinförda axiala systemet, där den femte axeln gällde "bedömning av patientens globala psykiska, sociala och yrkesmässiga funktionsförmåga".
GAF var avsett för övergripande bedömning. Skattningen gjordes på en skala från 1 till 100.
Det fanns också ett parallellt bedömningsformulär som infördes på prov: Social and Occupational Functioning Assessment Scale (SOFAS). Den var enbart avsedd för bedömning av social funktionsförmåga.
I och med att DSM-5 infördes 2013 slopades det multiaxiala systemet för bedömning av patienterna. I det sammanhanget ersattes GAF med Världshälsoorganisationens bedömningsskala, version 2, the WHO Disability Assessment Schedule (WHODAS 2.0).
CGAF: Children's global assessment of functioning, GAF anpassad för bedömning av barn och tonåringar.
["bedömningsinstrument","funktionsförmåga","functioning","psykologi","psykiatri","samhällsvetenskap","WHO Disability Assessment Schedule 2.0","Global","assessment","DSM-IV","DSM-5","DSM>>Diagnostic","skattningsskalor","skattningsskala","WHODAS","bedömning","multiaxiala>>axel","axiala>>axel"]