Akronym för homosexuell, bisexuell, transperson, queer, intersexuell. Så kallade regnbågsbegrepp eftersom variationen av sexuell läggning liknas vid regnbågens alla färger.
År 2006 lanserades beteckningen HBTQ respektive HBTQ-personer, där Q står för queer. I mottagningar för hbtq-personer kan den äldre beteckningen finnas kvar som i "HBT-hälsan".
Från omkring 2015 lägger man i många sammanhang till ett 'i' för identitetsosäkerhet: 'HBTQI' eller 'hbtqi'. 'I' har egentligen innebörden 'intersexuell', 'intersexperson': person med oklar könsidentitet, det vill säga med osäker känsla om att vara pojke eller flicka, manlig eller kvinnlig i fråga om sätt att vara, förhålla sig till olika fenomen, klä sig, välja hobbies och intressen och så vidare..
I USA och andra engelskspråkiga länder använde man på 1990-talet akronymerna LGBT och GLBT:
lesbian, gay, bisexual, transgender/trans-gender/transgendered/transexual respektive
gay, lesbian, bisexual, transgender/trans-gender/transgendered/transexual.
Om man i engelskan avser inte enbart sexuell läggning utan även genus som personlig och social identitet lägger man till Q för queer eller questioning, I för intersex, A för asexual, U för undecided eller unsure, C för curious och andra liknande kompletteringar. En vanlig variant är HBTQIA, där A står för asexuell (i avsaknad av sexuellt intresse),
Relaterade sökord: fördom, heteronormativitet, könsidentitetsstörning, queerteori, sadomasochism, sexualitet, sexuell orientering.
Skrivs även med små bokstäver: hbt, hbt-person, hbtq och hbtq-person, hbtqi, hbtqi-person, hbtqia.
["Homo","bi","asexual","community","genus","transsexualitet","queer","fördom","heteronormativitet","könsidentitetsstörning","hbtq-kompetens","sexuell orientering","queerteori","homosexuell","bisexuell","transperson","queer","intersexuell","intersex","sadomasochism","sexualitet","sexuell orientering"]