(1770-1831). Svenskt och tyskt uttal: {he´gel}. Tysk filosof med stort inflytande på samhälls- och beteendevetenskaperna in i vår tid, speciellt under 1800-talet och senare delen av 1900-talet.
Aktualitet fram i vår tid
Hegels analyser av individens psykiska och andliga utveckling har varit aktuella teman i Erik H. Eriksons (1902-1994) teori om den psykosociala utvecklingen, i Paulo Freires (1921-1997) dialogpedagogik och i den symboliska interaktionismens teori om hur människor i samspel når fram till gemensam förståelse och ett gemensamt språk.
Mötet med den andre
Hegels tanke att vi människor får verklig existens först genom att vi tar varandra på allvar, fick stor betydelse i 1960- och 70-talens existensfilosofi, psykologi, pedagogik och psykoterapi. Även den nutida teorin om mentalisering är till stor del inspirerad av Hegels tankar om människans möte med den andre och det jag som uppstår ur detta möte.
Betydelsen av bildning
Hegel framställde en teori att hela tillvaron har tillkommit och genomgår förändringar genom att Världsanden lär känna sig själv genom de olika epokerna i den historien, från egyptierna, grekerna och romarna via medeltiden fram till rättsstaten i hans egen tid. För att människor ska kunna lära känna sig själv och förverkliga sig som människor i den tid som de lever måste de genom studier genomleva de olika kulturerna i historisk tid. På det sättet formas (bildas) människor och når det som på tyska kallas Bildung, på svenska bildning. Ännu fram till mitten av 1900-talet hade skolämnen i gymnasiet som historia, litteraturhistoria, filosofihistoria och vid universiteten ämnen som konsthistoria, musikhistoria, kulturhistoria och så vidare denna viktiga funktion.
Relaterade sökord:
alter ego, Dewey, dialektik, dialektisk psykologi, Lacan, psykosocial, social identitet, Spranger, upplysningens dialektik.
Ordformer:
Adjektiv: hegelsk, hegeliansk (eng: Hegelian [hɪˈɡeɪlɪən; heɪˈɡiːlɪən]).
["upplysningens dialektik","Erikson","mentalisering","psykosociala utvecklingen","symboliska interaktionismens","dialogpedagogik>>dialog","alter ego","Dewey","bildning","dialektisk psykologi","dialektik","Lacan","psykosocial","social identitet","Spranger","möte"]