Äldre benämningar: Huntingtons korea (eng: Chorea Huntington, Huntington's chorea [ˈhʌntɪŋtənz kɔːˈrɪə)], Huntington chorea).
Störning som yttrar sig i talsvårigheter, fingerspel, snabba sträckningar av armar och ben, grimaseringar, ögonbrynshöjningar och svajande rörelser av huvud och bål. Förändringarna i hjärnan påverkar i många fall också kognitiva funktioner och hela personligheten.
De psykiska yttringarna är smygande personlighetsförändringar, i många fall med depression, psykotiska tillstånd, irritabilitet och på längre sikt demens.
Den börjar i de flesta fall visa sig i 35–55-årsåldern.
Sjukdomen är dominant nedärvd, vilket innebär att det finns 50 % sannolikhet för att barn till förälder med sjukdomen själva får den. De som har en förälder med sjukdomen kan få genomgå ett genetiskt test, som bland annat kan ge besked om risken att få egna barn med sjukdomen.
Behandling och omvårdnad består i att lindra symtomen, kompensera för funktionsnedsättningar, ge stöd och hjälp i vardagen.
Forskning pågår för att få fram läkemedel som kan senarelägga sjukdomen och bromsa sjukdomsutvecklingen.
Sjukdomen är uppkallad efter den amerikanske läkaren George Huntington (1850-1916) som beskrev den år 1872 i en vetenskaplig rapport.
ICD-11 (2018) är Huntington disease en av flera sjukdomar under rubriken Secondary chorea (sekundär korea).
I DSM-5 nämns sjukdomen som en av många orsaker till neurokognitivt syndrom.
Sekundär korea, sekundär chorea (eng: secondary chorea) förekommer som en följd av andra skador eller sjukdomar som till exempel stroke i basala ganglierna och postinfektiösa autoimmuna centralnervösa sjukdomar (PANDAS, Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal infections).
Relaterat sökord: Sydenhams korea.
PANDAS skrivs i löpande svensk text: Pandas.
["depression","demens","genetiskt","psykotiska","neurokognitivt syndrom","irritabilitet","DSM-5","ICD-11","Sydenhams korea","kognitiva funktioner","personligheten"]