

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "Internationella psykoanalytiska föreningen":
Internationella psykoanalytiska föreningen
International Psychoanalytical Association [ˌɪntəˈnæʃnəl ˌsaɪkəʊ ˌænəˈlɪtɪkl əˌsəʊʃiˈeɪʃn], IPA [ˌaɪ piː ˈeɪ]
Uppslaget till att bilda en internationell förening för psykoanalys kom från Ernest Jones i London, jämte Carl Gustav Jung i Schweiz en av Freuds första anhängare utanför Wien.
Jones och Jung träffades på en kongress för neurologi i Amsterdam 1907. Jung hade just börjat intressera sig för den psykoanalytiska teorin och terapin. Jones besökte senare samma år Jung i Zürich. Det anses vara då som tankarna på en internationell förening tog form och kunde diskuteras vidare vid kongressen i Salzburg 1908.
Freud ställde sig positiv till förslaget. Han hade 1902 grundat en onsdagsklubb (Psychologische Mittwochs-Gesellschaft, eng: Psychological Wednesday Society), som 1908 hade 14 medlemmar och då ändrade sitt namn till Wiens psykoanalytiska förening (Wiener Psychoanalytische Vereinigung, eng: Vienna Psychoanalytical Society), som fortfarande finns och är den största föreningen för psykoanalys i Österrike.
I och med att föreningen nu hade gäster (medlemmar) från andra länder som Karl Abraham i Berling, Carl Gustav Jung i Schweiz och Ernest Jones i England upplevde han det motiverat och i högsta grad önskvärt att bilda en internationell förening för spridning av psykoanalysens upptäckter av det omedvetnas roll i människors liv.
Freuds nära medarbetare, Sándor Ferenczi, föreslog att den internationella föreningen skulle ha sitt säte utanför Österrike. Valet föll på Zürich i Schweiz.
För att inte psykoanalysen skulle förknippas med det judiska ville han att det skulle vara en icke-jude som skulle bli den förste ordföranden. Det gjorde att valet föll på Jung som Freud hade höga tankar om och betraktade som sin "kronprins" i den psykoanalytiska rörelsen. På kongressen i Nürnberg grundades den internationella psykoanalytiska föreningen formellt, Jung blev vald till ordförande och Zürich med dess huvudsäte.
Vid kongressen i Weimar i Tyskland noterade man att föreningen kommit upp i 106 medlemmar. Då blev också de båda föreningarna i USA, American Psychoanalytic Association och New York Psychoanalytic Society) antogs som medlemsföreningar.
Jung lämnade ordförandeposten och sitt samarbete med Freud 1914 sedan det vid kongressen i München föregående år stått helt klart att det var för stora skillnader mellan Jungs analytiska psykologi och Freuds psykoanalys.
Flera av Freuds närmaste anhängare, utöver Jung, lämnade vid den här tiden den psykoanalytiska rörelsen, till exempel Alfred Adler. Jones satte därför samman en hemlig kommitté som bestod av de kvarvarande mest lojala anhängarna. Dessa kom överens om att först diskutera eventuella avvikelser i sin uppfattning och terapi med övriga medlemmar i kommittén, innan de publicerade något om vad de kommit fram till som inte stämde med Freuds teori och egna teoriutveckling. Kommittén upplöstes 1927.
I slutskedet av första världskriget hölls en kongress i Budapest (1918) med 68 medlemmar närvarande. Efter krigsslutet hölls en kongress i Haag (1920). Ernest Jones valdes till ordförande och hade en stark position i föreningen med flera ordförandeperioder fram till sin död 1958.
År 1924 hölls en kongress i Salzburg. Utbildningsfrågorna hade nu kommit i fokus. För att göra utbildningen till psykoanalytiker någorlunda enhetlig skapades en internationell utbildningskommission (eng: International Training Commission, ITC). En fråga av stor vikt vid den här tiden var om psykoanalytiker skulle ha en läkarexamen eller inte. De som inte var läkare kallade psykoanalytiker som kom från annat håll för lekmän, det vill säga icke-professionella, i en klandervärd betydelse. En kompromiss mellan de båda lägren gjorde att så kallad lekmannaanalys blev accepterad.
Andra världskriget medförde ett nytt avbrott i den internationella verksamheten. Den första efterkrigskongressen hölls i Zürich 1949. Frågor om barnanalys blev aktuella under efterkrigstiden. Sydamerika kom med i det internationella samarbetet. En europeisk förening bildades (European Psychoanalysis Federation).
År 2018 hade den internationella föreningen nära 13000 medlemmar.
["Jones","Ernest Jones","Sigmund Freud","Carl Gustav Jung","Jung","Alfred Adler","psykoanalys","lekmannaanalys","Sándor Ferenczi","American Psychoanalytic Association"]

