Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "KPT":
kognitiv psykoterapi, KPT
cognitive psychotherapy [ˈkɒɡnətɪv ˌsaɪkəʊˈθɛrəpɪ, USA-uttal: ˈkɑɡnət̮ɪv ˌsaɪkoʊˈθɛrəpi], cognitive therapy [ˈkɒɡnətɪv ˈθɛrəpi, USA-uttal: ˈkɑɡnət̮ɪv ˈθɛrəpi], CT
Beteckning på en terapiform som utvecklades under 1960- och 70-talen av Aaron Beck (1921-2021) och hans medarbetare vid Pennsylvaniauniversitetet i Philadelphia, USA, samt på andra liknande former av psykoterapi.
Den kognitiva terapin vid behandlingen av depressioner slog igenom sedan kontrollerade utvärderingsstudier visat att den var minst lika effektiv som antidepressiva farmaka, när det gällde att häva själva depressionen.
Kognitiv terapi vid depression syftar inte bara till att bryta det akuta depressiva tillståndet, utan också till att modifiera de inställningar till saker och ting som antas göra en person predisponerad för uppkomsten av depressioner.
En typisk sådan inställning kan ha innebörden att "Om jag inte är omtyckt, är jag värdelös" eller "Om jag inte lyckas med det jag företar mig, är jag värdelös". När en person med en sådan inställning råkar ut för förluster eller misslyckanden, löper de enligt Beck risk att drabbas av depression.
Det utmärkande för kognitiv psykoterapi är att patient och terapeut gemensamt söker kartlägga hur patienten tänker och tolkar olika händelser. De prövar sedan riktigheten av vad de kommit fram till genom en öppen dialog (som ska göra det möjligt för patienten att själv få en fördjupad insikt i sitt sätt att se på sig själv, tänka och känna). De genomför också beteendeexperiment (där patienten ges i hemuppgift att pröva nya förhållningssätt för att se om effekterna verkligen blir sådana som han eller hon fruktar).
Sedan Beck introducerade kognitiv psykoterapi för depression har han och hans medarbetare vidgat användningen, bland annat till ångeststörningar, personlighetsstörningar och relationsproblem.
En variant är den "konstruktivistiska kognitiva terapin" som tar avstånd från vad man uppfattat som Becks rationalism (att det gäller att reagera mer realistiskt och rationellt på omvärlden). I stället betonar företrädare för denna form av kognitiv terapi att varje människa konstruerar sin egen tolkning av verkligheten och att det gäller för terapeuterna att hjälpa dem som går i terapi att komma fram till personligt grundade uppfattningar och värderingar med beaktande av de känslor som dessa spontant väcker.
Kognitiv psykoterapi har stora likheter med den terapiform som Albert Ellis utvecklade och som han från början (1961) kallade "rationell-emotiv terapi" och senare (1993) döpte om till "rationell-emotiv beteendeterapi". Aaron Beck samarbetade nära med Albert Ellis när han utformade sin variant av kognitiv terapi.
Genom emotionsforskningen i slutet av 1900-talet har synen på kognitiv psykoterapi delvis förändrats. Eftersom känsloreaktionerna hinner komma igång fysiologiskt innan de når områden i hjärnan som ger medvetna upplevelser, kan man inte styra känsloreaktionerna kognitivt så självklart som det ofta framställts i texter om kognitiv terapi. Det krävs aktiv och systematisk bearbetning av invanda reaktionssätt för att man ska lära sig reagera på situationer med sådana uppfattningar om dem som ger eftersträvade känsloreaktioner.
Förhållandet till KBT och MCT
Samtidigt som Becks form av psykoterapi fick stor uppmärksamhet fick kognitiv beteendeterapi (KBT) stor anslutning bland psykoterapeuter. Beck bestämde sig i det sammanhanget för att presentera sin kognitiva psykoterapi som en variant av KBT. Det gjorde att han av många (felaktigt) kom att ses som upphovsman till denna terapiform.
Beträffande skillnader och likheter mellan kognitiv psykoterapi, KPT, och kognitiv beteendeterapi, KBT, se under kognitiv beteendeterapi.
I artikeln i detta lexikon om metakognitiv terapi (MCT) beskrivs skillnaden mellan denna och Becks kognitiva psykoterapi. Båda har en inriktning på klienternas metakognition men på olika sätt.
Relaterade sökord: automatiska tankar, Aaron Beck, dialektisk beteendeterapi, downward arrow-teknik, emotion, framing, förvrängt tänkande, grundantagande, kognitivism, kognitiv omstrukturering, omattribuering, referensram, schema (betydelse 3), stoicism.
["Aaron Beck","Beck","depressioner","depressionen","förvrängt tänkande","dialog","insikt","rationalism","Albert Ellis","rationell-emotiv terapi","kognitiv psykoterapi","antidepressiva","kognitiv beteendeterapi","dialektisk beteendeterapi","downward arrow-teknik","bearbetning","schema","värderingar","kognitiva","tolkning","konstruktivistiska","emotion","framing","kognitiv omstrukturering","omattribuering","referensram","rationalism","kognitivism","metakognition","kognitiv beteendeterapi","metakognitiv terapi","automatiska tankar","grundantaganden","grundantagande","kognitiv terapi>>kognitiv psykoterapi","depression","psykoterapi","stoicism"]KPT