(1724-1804). Tysk filosof vars tankar har haft ett stort inflytande på filosofisk teoribildning från 1800-talets början till våra dagar.
När Kant genomförde en kritisk analys av den mänskliga kunskapsförmågan, kom han fram till att det är sinnena som ordnar intrycken i rum och tid. I denna tanke betonas subjektets roll: att rums- och tidsuppfattningen inte är registreringar av en objektiv tid och ett objektivt rum, utan dimensioner som vi behöver för att kunna uppfatta situationer och händelseförlopp.
När Kant på ett liknande sätt genomförde en kritisk analys av våra föreställningar om orsaker och verkningar, ting och egenskaper, kvantiteter och kvaliteter och så vidare, fann han även här att dessa tankekategorier inte kan gälla tingen i sig själva utan måste vara vårt förstånds sätt att fatta sammanhangen.
Den värld vi uppfattar och upplever kallade han fenomenens värld (den fenomenala världen). Den för oss oåtkomliga världen, tinget i sig, kallade han noumenens värld (den noumenala världen).
Den kunskap som vi får genom vetenskaplig forskning är därför visserligen allmängiltig (genom att alla människors intellekt fungerar likadant) men ger enligt Kant inte något vetande om "das Ding an sich", "tinget i sig" (verkligheten i sig själv), på engelska the thing-in-itself, the things-in-themselves.
Inom utvecklingspsykologin finns det teorier som säger att spädbarn verkligen har medfödd förmåga att uppfatta tid och rum, orsak och verkan. En sådan kantiansk uppfattning kallas nativism (teorin att sätten att uppfatta och strukturera intryck är medfödda). Det motsatta perspektivet kallas empiristiskt och förknippas med den brittiske 1600-talsfilosofen John Locke (1632-1704) och senare brittiska filosofer.
Relaterade sökord:
apperception, kantianism, kategoriska imperativet, konstruktivism, kriticism, Leibniz, tidssinne, transcendental.
Ordformer:
Adjektiv: kantiansk (eng: Kantian).
Anhängare till Kant: kantian, kantianer kantianerna (eng: Kantian, plural: Kantians).
["tid","John Locke","Leibniz","apperception","konstruktivism","kriticism","transcendental","empiristiskt","John Locke","nativism","utvecklingspsykologin","kategoriska imperativet","kantianism","tidssinne"]