George A. Kelly (1905-1967) var en amerikansk klinisk psykolog mest känd för sin teori om hur enskilda personer (som subjekt) själva skapar världen sådan som de uppfattar den (The psychology of personal constructs, 1955).
Vårt jag - våra roller
Med uttrycket personal constructs vill Kelly framhålla att var och en formar sitt sätt att uppfatta, förstå och tolka sig själv och omvärlden. I svensk litteratur om kognitiv terapi översätts termen vanligen med personliga konstruktioner. Han var en av flera psykologer och filosofer på 1900-talet som baserade existentialism på fenomenologi.
Kellys teori blev känd och använd i klinisk psykologi och arbetspsykologi mest tack vare de frågeformulär (Role Construct Repertory Grid Test, som omväxlande kallas Repertory Grid [ˈrepətrɪ grɪd, USA-uttal: ˈrepərtɔːri grɪd], Rep Grid, Role Construct Repertory Test, Kelly Grid och Rep-test) som han konstruerade. Man får här fram en persons sätt att uppfatta sig själv och andra i fyra dimensioner, så att en personlighetsprofil, en repertoar (repertory [ˈreptərɪ, USA-uttal: ˈrepərtɔːri] av förhållningssätt och sätt att uppfatta andra, uppstår i form av ett rutnät (grid).
Kellys rollterapi
Han utvecklade en speciell terapiform (Fixed Role Therapy) grundad på en teorin om att människor (i samarbete med sin terapeut och med hans eller hennes stöd) kan utforma sitt sätt att vara (sin roll i relation till andra) på ett visst bestämt sätt (fixed), annorlunda mot den eller de roller som de vanligen faller in i. Den andra personen (klienten) får först göra en utförlig självbeskrivning (self-characterization), så att det tydligt framgår hur han eller hon dittills konstruerat sina roller. Därefter utformar terapeuten i samarbete med klienten en ny roll med andra, mer funktionella, beteenden. Den nya överenskomna rollen söker klienten hålla fast vid ett par veckor och får då uppleva sig själv och andra på ett nytt sätt genom att klara av den ångest som nya beteenden kan uppväcka.
De upptäcker inte sig själva genom självförverkligande utan konstruerar en ny tillvaro åt sig (och därmed delvis också åt dem som de väljer att bemöta annorlunda än tidigare). Detta är poängen i en konstruktivistisk personlighetsteori, att vi formar oss själva mer eller mindre medvetet i samspelet med andra. Vi förverkligar inte, som det ofta framställs i bland annat humanistisk psykologi, inneboende, medfödda anlag utan gestaltar dem i sociala kontakter.
Psykolog med likartat namn: Harold Kelley.
Relaterade sökord:
attributionsteori, existentialism, Kellys kub, konstrukt, konstruktiv alternativism, konstruktivism, personlighetsteori, psykodrama, roll, semantisk differential.
["Kellys kub","Harold Kelley","konstruktion","konstruktivism","konstrukt","personliga konstruktioner","psykodrama","attributionsteori","självförverkligande","personlighetsteori","humanistisk psykologi","personlighetsteori","existentialism","fenomenologi","konstruktiv alternativism","semantisk differential","roll"]