(1894-1956). Amerikansk biolog, från 1929 till sin död professor i zoologi vid Indianauniversitetet, Bloomington.
År 1947 fick Kinsey inrättat åt sig ett Institute for Sex Research, som var fristående från universitetet. Året därpå publicerades hans bok om den manliga sexualiteten och 1953 kom studien om kvinnors sexuella beteende.
Dessa böcker blev kända under beteckningen Kinseyrapporterna (Kinsey reports). Framställningen i dem byggde på ca 6 000 intervjuer av personer av vardera könet.
Rapporterna, speciellt den om kvinnors sexualliv, väckte en storm av moralisk förtrytelse och förbittring inte bara i kyrkliga och konservativa läger, eftersom den visade att kvinnors verkliga sexuella beteende inte stämde överens med de normer som predikades. Faktiskt beteende kunde, menade man, uppfattas som tillåtet beteende. Rapporten kom mycket riktigt också att bidra till den sexuella frigörelse som skedde allmänt i västvärlden på 1960- och 70-talen.
Uppståndelsen kring institutet gjorde dock att man efter Kinseys död höll en låg profil utåt. June Machover Reinisch, som var chef 1982-1993, inledde en serie forskningsprojekt som kretsade kring biomedicinska och psykobiologiska frågor samt sexuellt högriskbeteende relaterat till HIV och andra sexuellt överförda sjukdomar.
Reinisch fick också styrelsen att ge institutet ett nytt, mer tidsenligt namn som numera är Kinsey Institute for Research in Sex, Gender, and Reproduction.
År 1990 hade institutets forskare samlat så mycket nytt material med bl a kunskap om sexuellt beteende i olika kulturer att man kunde ge ut en tredje Kinseyrapport, The Kinsey Institute new report on sex.
Trots våldsamma attacker från personer och organisationer som vill mörklägga sådant som har med könslivet att göra, kan institutet fortsätta sin verksamhet med forskning och utbildning om olika aspekter av fortplantning och kärleksliv.
Relaterade sökord: sexologi, sexualitet.