Lysergsyradiethylamid, lysergid, ett kemiskt preparat vars hallucinatoriska effekter upptäcktes av en slump år 1943 av en schweizisk forskare och kemist, Albert Hoffmann (1906 -2008), anställd vid läkemedelsföretaget Sandoz i Basel.
Efter intag av några milligram på en sockerbit eller ett kex upplever människor hur hela världen deformeras, hur tiden står stilla eller ilar fram.
Medlet är inte beroendeskapande men inverkar på hela organismen med symtom som svettningar, sömnlöshet, aptitlöshet, hjärtklappning, illamående och liknande.
Andra effekter av medlet är hallucinationer och minnesförlust samt svårighet att skilja mellan fantasi och verklighet.
Från 1960 spreds bruket av LSD i USA med två universitetslärare vid Harvard som medlets främsta förespråkare, Timothy Leary (1920-1996) och Richard Alpert (f 1931), senare känd som Ram Dass.
Det kom också till användning som psykotomimetikum, det vill säga som medel att på experimentell väg framkalla schizofreniliknande tillstånd.
I början av 2010-talet började medlet användas i forskning om hur det fungerar som hjälp vid behandling av vissa former av psykisk ohälsa såsom alkoholism, andra beroendesjukdomar, depression och ångest.
Relaterade sökord: narkotika- och läkemedelsmissbruk, psykedelisk, schizofreni.
["Timothy Leary","narkotika- och läkemedelsmissbruk","schizofreni","psykedelisk",""]