Aleksej Leontjev (1903-1979) {sv. uttal: all´exej le´ånntjev] var en rysk psykolog som vidareutvecklade teorier inom den av Lev Vygotskij (1896-1934) grundade kulturhistoriska skolan. (Mer om denna finns i slutet av denna artikel.)
Leontjevs psykologi blev mönsterskapande för en stor del av den marxistiska psykologi som fanns företrädd i Västeuropa åren kring 1970.
Han formulerade en sedermera ofta omnämnd aktivitetsteori eller verksamhetsteori (eng: activity theory). I enlighet med grundtankar hos Vygotsky kom han fram till att den viktiga skillnaden i psykologin är mellan innehåll och process och att den väsentliga uppgiften för psykologin är att studera samspelet mellan dem.
Människans personlighet är enligt Leontjev inte en struktur av egenskaper utan tar sig uttryck i aktiviteter och relationer, det vill säga i olika former av kontakt med verkligheten.
Det kräver en desobjektifiering i psykologiskt tänkande, bestående i förflyttning av fokus från symboler, tecken och föremål till fokus på handlingar och processer.
Leontjevs språkteori kallas holografisk semiotik (eng: holographic semiotics).
Relaterade sökord: konstruktivism, pragmatism, sovjetisk psykologi.
Namnet på Aleksej Leontjev, på ryska: Алексе́й Никола́евич Лео́нтьев [lʲɪˈonʲtʲjɪf], skrivs i svenska och engelska publikationer på flera olika sätt:
På svenska: Alexej N. Leontiev, Aleksej Leontiev, Alexei Leontev, Alexei N. Leontjev, A. N. Leontiev.
På engelska: Alexei Leontiev, Alexei Leont'ev, [ˈælɪkseɪ ˈliːəntev], Aleksei Nikolaevich Leontiev, Aleksei Nikolaevich Leontyev, A N Leontyev, Aleksei Leontyev, Aleksei N. Leontiev, A.N. Leontiev, Alexei Leontyev, Aleksey Leontiev.
["Lev Vygotskij","marxistiska psykologi","kulturhistoriska skolan","konstruktivism","sovjetisk psykologi","pragmatism","desobjektifiering"]