MOHO [ˌeməʊeɪtʃˈəʊ, ˈməʊhəʊ], Model of Human Occupation [ˈmɒdl əv ˈhju:mən ˌɒkjʊˈpeɪʃən]
"Moho" (med små bokstäver) är en geologisk term (uttal: [ˈməʊhəʊ]) för det växlande avståndet mellan jordytan och den glödande massan inuti planeten.
Det engelskspråkiga uttal av MOHO som anges som förstahandsval ovan är därför att rekommendera. Det vanliga svenska uttalet är {mo´ho} eller {må´hå}.
Modell för arbetsterapi i betydelsen rehabilitering i eller till arbete, utvecklad på 1970-talet av Gary Kielhofner (f 1949), professor samt forsknings- och utbildningsledare i arbetsterapi vid University of Illinois i Chicago. Den handbok som han skrivit tillsammans med några av sina medarbetare kom ut första gången 1980 och har sedan dess varit ett standardverk på området.
Modellen är klientcentrerad och holistisk, alltså utformad med tanke på att arbetsterapeuter ska kunna se människan som en helhet och utgå från individens egen motivation och vilja (eng: volition), vanor och förmåga att ändra vanor (eng: habit-formation) och aktuella förmåga (eng: performance capacity).
Kielnofner betonar också i enlighet med grundtanken i psykologisk antropologi hur människors sätt att vara och fungera formas i kontakt med omgivande kultur och samhälle.
Modellen framställs ibland felaktigt som systemteoretisk. Men det är helt igenom fenomenologisk på det sättet att varje person ska förstås utifrån sitt eget sätt att uppfatta, tolka och förstå sig själv och sin omvärld. Det sker enligt ett särskilt schema för individualanalys.
Relaterade sökord: fenomenologi, personcentrerad, systemteori, vanebildning.
["vilja","psykologisk antropologi","formas>>formning","motivation","klientcentrerad","personcentrerad","arbetsterapi","vanebildning","holism","holistisk","systemteoretisk","systemteori","fenomenologi","individualanalys"]