(1838-1916), österrikisk fysiker och filosof, professor i fysik i Prag 1867-1985 och därefter professor i filosofi i Wien från 1895.
Mach är av betydelse i psykologin genom att en av behaviorismens huvudgestalter, B. F. Skinner (1904-1990), i hög grad byggde sin teori på den form av positivism, så kallad "radikal empirism", som Ernst Mach företrädde:
- att det som man uppfattar med sinnena, sinnesförnimmelserna, är den enda verklighet som vi människor känner,
- att det som man uppfattar som sitt jag i själva verket är en samling, mer eller mindre välordnade, sinnesintryck, föreställningar, motiv, känsloreaktioner, fantasier och så vidare,
- att det som vi uppfattar som orsak till något, till exempel jagets inverkan på våra handlingar, är ett sätt att uppfatta sekvenser, att något brukar hända efter det att något visst hänt innan, beträffande jaget en viljeupplevelse.
Med denna utgångspunkt kunde Skinner studera människors vad han kallade verbala beteende om egna tankar, motiv och känslor som lika legitimt för en behaviorist att undersöka som yttre beteende.
Han kom också fram till sin nya modell av betingning som han gav namnet operant betingning. Som han beskrev den i början av sin vetenskapliga karriär på 1930-talet bygger den inte på orsaksbegreppet utan på sannolikhetsbegreppet.
Något sker, som Mach förklarat det, med viss sannolikhet i anslutning till något annat. Skinner instämde med följande formulering: "To say that a reinforcement is contingent upon a response may mean nothing more than that it follows the response.” (Att säga att en förstärkning är beroende av en respons behöver inte betyda mer än att den följer på responsen.)
Skinner modifierade dock denna extrema ståndpunkt i sina senare skrifter och medgav att det är fråga om "a kind of causality", "en sorts kausalitet" och gjorde på det sättet en avvikelse från Machs uppfattning.
Relaterade sökord: empirism, kovert beteende, deduktiv-nomologisk förklaring, Christian von Ehrenfels, gestaltpsykologi, operant, positivism, radikal behaviorism, utvidgade jaget (2), vetenskapsteori.
["B. F. Skinner","positivism","deduktiv-nomologisk förklaring","kausalitet","radikal behaviorism","sannolikhetsbegreppet>>sannolikhet","orsaksbegreppet>>kausalitet","behaviorist","vetenskapsteori","kovert beteende","verbala beteende","utvidgade jaget","beteende","empirism","gestaltpsykologi","Christian von Ehrenfels","operant betingning","operant"]