(1908-1961). Fransk filosof och psykolog.
Perceptionens fenomenologi
I boken om perceptionens fenomenologi, Phénoménologie de la perception, från 1945, gör Merleau-Ponty en analys av hur människan med sin kropp rör sig i en upplevd omvärld, där kroppens sinnesorgan skapar den bild av omvärlden som vi använder, när vi rör oss i den och gör något med den. Kunskap uppstår i ett möte mellan kropp och omvärld.
Enligt detta synsätt bör psykologin vara en vetenskap om hur omvärldsbilder uppstår och utvecklas vid uppfattandet av den egna kroppen och de situationer som den befinner sig i.
Relationell ontologi och intersubjektiv etik
Tillvaro uppstår enligt Merleau-Ponty genom i konstellationen mellan självet, andra varelser och världen i övrigt. Här finns grunden till all etik som i olika sammanhang tar sig uttryck i påbud, förbud, normer, föreställningar om gott och ont och så vidare och därmed blir auktoritär.
Etik är för Merleau-Ponty detta ursprungliga som finns i en relationell ontologi (eng: relational ontology, franska: ontologie relationnelle) nämligen människors naturliga samspel i familjen, gruppen, grannskapet, på arbetsplatsen, i föreningen och så vidare, där de utformar egna normer av etisk natur.
I intersubjektivitet finns i 'jag' och 'vi' och 'vi' i 'jag' och en levd insikt i hur vår relation till den eller de andra verkligen är i just den situationen. Det är här vi har möjlighet att gestalta en jämlik eller icke-jämlik relation av etisk valör.
Relaterade sökord: embeddedness, embodied kognition, embodied schema, embodiment, embody, existentialism, fenomenologi, intersubjektivitet, Sartre.
["fenomenologi","existentialism","embeddedness","embodied schema","intersubjektivitet","Sartre","etik","embodied kognition","analys","embodiment","embody","omvärld","filosof"]