Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "Platon":
Platon
Plato [ˈpleɪtəʊ]
På grekiska Πλάτων {uttal: platt´tån}. Svenskt uttal: {pla´tånn}.
Grekisk filosof (427-347 f Kr), en av de mest inflytelserika gestalterna i filosofins och vetenskapens historia, mest känd för sin idélära.
Han undervisade i en park med plataner och olivträd, Ἀκαδημία (uttal: ackadämi´a} eller Ἀκαδήμεια (uttal: ackadä´meja} 'akademi', strax utanför det dåtida Aten, tillägnad Pallas Athena, vishetens gudinna. Parken var uppkallad efter en hjälte vid namn Ἀκάδημος {uttal: ackadd´ämåss}, på svenska Akademos {uttal: ackadde´måss eller ackadd´emåss}, enligt forntida grekisk historieskrivning en gång stadens räddare.
Formellt grundade Platon sin akademi år 387 f. Kr.
Platon kom fram till att den sanna verkligheten består av förebilder eller prototyper i form av begrepp för alla de varierande former av föremål, djur och människor, klimat, situationer och så vidare som möter oss i vad han kallade sinnevärlden.
Denna typ av filosofi ligger ännu i våra dagar till grund för klassificeringar och diagnoser av psykiska problem och sjukdomar. (Mer om detta finns under sökord som essentialism och diagnostik.)
Platons betydelse för beteende- och samhällsvetenskaperna kan man främst söka i hans teorier om kunskap, kausalitet, människan som person och människan som samhällsvarelse.
I egenskap av i den här meningen rationalist och idealist föreställde sig Platon att samhället skulle fungera bäst om de intellektuella (med sin tillgång till de sanna begreppen) blev de styrande, de modiga blev militärer och de njutningslystna näringsidkare. Helst skulle man sträva efter att göra grupptillhörigheten ärftlig, så att de styrande kunde bli allt visare (genom en kombination av avel och social träning i familjen).
Denna syn på samhälle och organisationer med bakgrund i filosofisk idealism och rationalism har flera gånger i historien varit vägledande för politiker och samhällsplanerare.
Platon var trots sin rationalism samtidigt mystiker och insåg betydelsen av intuition, en sorts icke-rationellt uppfattande av svårgripbara fenomen som rättrådighet, skönhet, tapperhet, sanning och liknande.
Eftersom dessa enligt Platon har sin förankring i en andlig värld har de absolut giltighet – idealism i moralfilosofisk betydelse.
Platons Akademi i Aten omvandlades, upphörde och återupprättades flera gånger under den grekisk-romerska antiken. De stängdes slutgiltigt år 529 av den [exturl:bysantinske|https://sv.wikipedia.org/wiki/Bysantinsk] kejsaren Justinianus I.
Vid mitten av 1400-talet uppstod i norra Italiens kulturcentra, främst i Florens, diskussionsgrupper som kallade sig akademier där man ägnade sig åt fritt tänkande och fritt tankeutbyte i Platons anda.
En Akademia Platonica (Academia Neoplatonica) inrättades som institution år omkring år 1460 i Florens sponsrad av den fursten Cosimo de' Medici. Den kom att bli en förebild för senare institutioner och högskolor för reflektion och skapande utanför de av kyrkan långt fram i tiden kontrollerade universiteten.
Den idealism och rationalism som präglade Platons tänkande kom att få inflytande i västerländsk filosofi och vetenskap främst via hans lärjunge Aristoteles (384-322 f.Kr.) och inom filosofi och mystik genom nyplatonismen vars upphovsman var Plotinos (205-270), bådas filosofi motsatser till den empirism och materialism som från 1800-talet kommit att dominera i västerländsk forskning och vetenskap.
Relaterade sökord: Aristoteles, dimension, essentialism, idealism, idéburen verksamhet, idéläran, kärlek, platonism, Plotinos, psykologins historia, rationalism, romantik, skådande, sokratisk fråga, två kulturer.
Ordformer:
Adjektiv: platonsk (eng: Platonic [pləˈtɒnɪk], Platonical [pləˈtɒnɪkl]). På engelska stavas ordet med litet 'p' när det avser platonsk kärlek (platonic love).
Adverb: platonskt (eng: Platonically, platonically).
Lära: platonism (eng: Platonism eller platonism [ˈpleɪtənɪzəm])
Person (anhängare): platonist, plural: platonister (eng: Platonist [ˈpleɪtənɪst], Platonian plural: Platonists, Platonians).
Etymologi: Platon hette egentligen Aristokles {uttal: arrist´åckles}. Det var ett namn som han fick på grund av sina breda axlar, bildat av det grekiska ordet πλατύς {uttal: platyss´} 'bred'. I efterhand har man kopplat namnet även till Platons breda kunskap.
["dimension","romantik","essentialism","diagnostik","Plotinos","begreppen","idéburen verksamhet","begrepp","rationalist","intuition","nyplatonismen","idealist","Aristoteles","essentialism","idealism","prototyper","empirism","materialism","platonsk kärlek","kärlek","skådande","rationalism","filosofisk","idealism","kunskap","kausalitet","sinnevärlden","platonism","psykologins historia","sokratisk fråga","idéläran","två kulturer"]