

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "Plotinos":
Plotinos
Plotinus [plɒˈtaɪnəs].
Πλωτίνος {uttal: plåti´nåss} (cirka 205-270), född i Egypten som på den tiden var en del av det romerska imperiet men fortfarande grekiskspråkigt sedan Alexander den stores erövringar fem hundra år tidigare, därav Plotinos {svenskt uttal: plåtti´nåss} grekiska namn, på engelska i en latiniserad form, "Plotinus" [plɒˈtaɪnəs], och på tyska i en kortform, "Plotin" {tyskt uttal: plåtti´n}.
Plotinos började studera filosofi i Alexandria när han var 27 år gammal och kom då i kontakt med en lärare, Ammonios Saccas (på engelska stavat i latinsk form: Ammonius Saccas), som där företrädde Platons filosofi, vilket stärkte Plotinos i hans grundsyn om tänkandets prioritet över sinnesintryck och minnesföreställningar.
Efter elva år i Alexandria beslöt sig Plotinos för att delta i den romerske kejsaren Gordian III:s fälttåg mot perserna och fick därmed tillfälle att på djupet studera persisk och indisk filosofi, vilka han dock tog avstånd från till förmån för vad han själv menade en sann uttolkning av platonismen, hans egen.
Fälttåget blev ur romersk synpunkt ett misslyckande. Med stor svårighet tog sig Plotinos tillbaka till väst och slog sig i fyrtioårsåldern ner i Rom. Där fick han ett stort antal lärjungar, bland andra Porphyrios (eng: Porphyry [ˈpɔrfəri]) som sammanställde hans lära i sex böcker med nio kapitel i varje, de så kallade Enneaderna (efter det grekiska namnet på siffran 9). Plotinos umgicks också med den romerske kejsaren Gallienus och hans gemål Solonina, vilka gav honom sitt stöd.
I slutet av 1700-talet började man kalla Plotinos filosofi för nyplatonism, dels därför att Plotinos själv betraktade sig som en sann uttolkare av Platons filosofi, dels därför att man såg hans teori som en vidareutveckling och ett förtydligande av den platonska läran.
Man började då också bli klar över vilket enormt inflytande som denna nyplatonism fått i Europa genom de kristna teologerna under antiken och medeltiden och genom filosofer som Giordano Bruno (1548-1600), Baruch Spinoza (1632-1677), Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716) med flera. Det har ju också senare visat sig att dessa tänkare skulle få en avgörande betydelse för tysk psykologi genom Franz Brentano (1838-1917) och gestaltpsykologerna samt för amerikansk psykologi genom bland andra Abraham Maslow (1902-1987).
Det centrala budskapet hos Plotinos är att allt som finns framspringer ur något som är aktivt skapande, det Ena eller Gud. Det enda man kan säga om detta är just att det är ren aktivitet som i ett andra led (en andra "hypostas", typ av sann verklighet) existerar i form av ett förnuft som består av begrepp (Platons idévärld, det sanna tänkandets värld) och i ett tredje led tar form av människornas psyken, vilka därmed har del i de eviga begreppen och i varandra.
Man kan se allt detta som ett självförverkligande av det Ena.
Som en motsats, en dialektik, finns det en fjärde existensform, den sinnliga världen, som vi människor genom våra kroppar är förankrade i men som vi kan frigöra oss från genom meditation och extas som i Maslows strävan efter höjdpunktsupplevelse och i buddhistisk psykologi.
Nyplatonismen kom att stå i skarp motsättning till konkurrerande världsförklaringar som materialismen och kunskapsteorier som empirism och positivism. Detta tar sig i nutida psykologi uttryck i skillnader mellan till exempel behaviorism och humanistisk psykologi, mellan olika dominerande trender i tysk respektive anglosaxisk filosofi och psykologi.
Relaterade sökord: arketyp, buddhistisk psykologi, humanistisk psykologi, intentionalitet, mindfulness, rationalism, transcendental, transpersonell psykologi.
["Baruch Spinoza","dialektik","rationalism","arketyp","buddhistisk psykologi","intentionalitet","humanistisk psykologi","intentionalitet,","mindfulness","transcendental","transpersonell psykologi","buddhistisk psykologi","Gottfried Wilhelm Leibniz","materialismen","empirism","positivism","självförverkligande","höjdpunktsupplevelse","meditation","idévärld","nyplatonism","Franz Brentano","gestaltpsykologerna","Abraham Maslow","filosofi","Platons"]

