Karl Popper (1902-1994) var en österrikisk-brittisk filosof med världsrykte under andra hälften av 1900-talet.
Enligt Popper har all slags positivism fel i sin utgångspunkt att vetande skulle uppstå genom insamling och systematisering av data.
Sann vetenskap är i stället deduktiv: forskarna lanserar djärva teorier och hypoteser (conjectures), vilka de sedan justerar eller helt ersätter när de söker tillämpa dem på verkligheten. Denna uppfattning kallas kritisk fallibilism eller kritisk rationalism. Det är också en typ av evolutionär kunskapsteori.
I sin filosofiska teori skilde Popper på Värld 1, Värld 2 och Värld 3:
- Den första världen är den rent fysiska värld som allt består av.
- Den andra är individens subjektiva upplevande.
- Den tredje är språket, litteraturen, konsten, byggnaderna, verktygen, maskinerna, reglerna för logiskt och matematiskt tänkande etc, allt som människor inom en viss kulturkrets uppfattar och reagerar på enligt de normer, synsätt och värderingar som gäller där.
Popper föreslog ett demarkationskriterium (eng: demarcation criterion) för att skilja en vetenskaplig teori från en icke vetenskaplig. Kriteriet är att det ska vara möjligt, åtminstone i princip, att falsifiera en teori genom observationer. Detta ledde honom bland annat till åsikten att psykoanalysen inte är en vetenskaplig teori.
Relaterade sökord:
evolutionär kunskapsteori, fallibilism, falsifiera, falsifikationism, konstruktivism, paradigm, Thomas Kuhn.
Ordformer:
Adjektiv: poppersk, popperska, popperskt, popperiansk, popperianska, popperianskt (eng: Popperian [pɒˈpɪərɪən]).
Anhängare av Poppers filosofi: popperian, popperianer (eng: Popperian, pluralis: Popperians).
Beteckning på Poppers filosofi: popperianism (eng: Popperianism).
["falsifiera","fallibilism","paradigm","falsifikationism","konstruktivism","Thomas Kuhn","positivism","conjectures","kritisk rationalism","subjektiva","evolutionär kunskapsteori","psykoanalysen"]