Lagbundenhet om hur beteenden förstärker varandra, upptäckt på 1960-talet av den amerikanske psykologen David Premack (1925-2015).
Vanligt beteende förstärker mindre vanligt
Om ett mindre vanligt beteende (till exempel göra läxan) görs till förutsättning, det vill säga villkor, för ett vanligare beteende (till exempel att ta en glasspinne ur kylskåpet), ökar det i frekvens (blir förstärkt). men om det vanligare beteendet (ta en glasspinne ur kylskåpet) görs till förutsättning för det mindre vanliga (till exempel göra läxan), sker ingen förstärkning av det.
Det är för det första ett visst beteende (inte någon stimulus) som utgör förstärkare, för det andra ett vanligt beteende (lättframkallat) som förstärker ett mindre vanligt (mera svårframkallat).
Tillämpning inom beteendeekonomi
Denna princip har stor teoretisk betydelse i beteendeforskningen men tillämpas också inom exxempelvis beteendeekonomi.
Exempel: Om personer som sällan använder dator för att göra inköp eller söka information måste göra det för att komma åt vissa varor eller typer av information, så förstärks datoranvändningen hos dessa personer. Däremot förstärks inte shoppingen eller informationssökningen (mer frekventa beteenden än datoranvändning) om en viss mängd av dem skulle bli en förutsättning för att använda dator.
Tillämpning vid hunddressyr
Premacks princip tillämpas vid hunddressyr på det sättet att man söker förstärka ett mindre vanligt beteende (till exempel att gå fot) genom att koppla det till ett mer vanligt (mer "angeläget"), exempelvis ätande något gott eller apportering.
Baklängeskedning
Premacks princip tillämpas vid baklängeskedjning (eng: backward chaining) på det sättet att sista ledet i en serie beteenden tränas först (med hjälp av belöningar, så att det ökar i frekvens). Det näst sista beteendet i kedjan tränas sedan genom att individer som är föremål för träning (djur, skolelever och så vidare) får det sista ledet i belöning om de utför det näst sista.
Exempel: Elever lär sig att ljuda hela ord vid lästräning och belönas med lärarens gillande när de klarar det. Därefter ska de kunna ljuda enskilda bokstäver och får som belöning uppleva att bokstäverna ljuds samman till hela ord. De får sedan gå vidare och lära sig skriva bokstäverna och får som belöning att de kan ljuda dem först enskilt, sedan till hela ord.
Relaterade sökord: beteendeteori, betingning, förstärkning.
["beteendeekonomi","behavioristiska","beteendeteori","betingning","förstärkning"]