Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "Robbers Cave-experimenten":
Robbers Cave-experimenten
Robbers Cave Experiment [ˌrɒbərsˈkeɪv ɪkˈsperɪmənt]
Titeln på rapporten om experimenten är på engelska Robbers Cave Experiment: Intergroup Conflict and Cooperation, 1954/1961 (finns som E-bok, 1988).
Experimenten genomfördes åren 1949, 1953 och 1954 av en grupp forskare ledda av Carolyn och Muzafer Sherif.
De första ägde rum i Connecticut och det sista i Robbers Cave State Park in Oklahoma, därav namnet.
De hade något olika uppläggning. Här kommer en redogörelse för uppläggningen och genomförandet av den sista omgången (1954).
Experimentgruppen bestod av 22 pojkar i tolvårsåldern, fördelade på två grupper på var sin sommarkoloni och visste i slutexperimentet inte om varandras existens och självfallet heller inte att de var försökspersoner i ett psykologiskt experiment,. Detta var i slutomgången uppdelat på tre faser (i de första experimenten fyra).
Experimentets uppläggning i Robbers Cave
- Pojkarna fick under 5-6 dagar lära känna varandra inom respektive grupp genom att tilldelas diverse uppgifter som krävde samverkan mellan dem. Den ena gruppen gav sig själv namnet Skallerormarna, den andra Örnarna. Ledarskap utvecklades, roller och rangordning, regler och normer tog form inom varje grupp liksom lojalitet och solidaritet med den egna gruppen, i socialpsykologisk teori räknad som pojkarnas innegrupp (eng: in-group).
- Tävlingar ordnades mellan grupperna, vilket skapade konflikter med dem så att det uppstod fördomar, fientlighet och bråk mellan Skallerormarna och Örnarna. De fick uppgifter som bara en av grupperna kunde lösa, vilket framkallade missnöje och irritation riktad mot den vinnande gruppen bland medlemmarna i den förlorande. De började se på konkurrenterna med ovilja och misstänksamhet. Fördomsfulla attityder uppstod. Elaka tillmälen blev allt vanligare mot medlemmarna i den andra gruppen, utegruppen (eng: out-group). Två grupper i konflikt hade skapats. Det rådde ett spänt förhållande mellan dem (eng: group tension).
- Paret Sherif och deras medarbetare ordnade situationer som krävde båda gruppernas ansträngningar för att de skulle komma till rätta med de problem som var inbyggda i situationerna. Ett exempel var att pumpen till en vattentank gått sönder och inte kunde lagas utan gemensamma ansträngningar. Ett annat var att bilen som levererade mat till lägret hade fastnat i ett djupt hjulspår och inte kunde dras loss utan båda gruppernas gemensamma ansträngningar vilket medförde nybildning av hierarkier och ledarskap.
Överordnade mål
Nyckelordet i den här studien för konfliktlösning och upphävandet av friktioner och spänning mellan grupperna är "överordnade mål" (eng: superordinate goals), mål som är överordnade de inbördes spänningarna och som kan överbrygga de motsättningar som uppstått mellan grupperna. Att arbeta med en gemensam uppgift som kräver allas medverkan leder till bildning av en ny större grupp där de båda mindre grupperna ingår är ett sätt att mildra konflikter och fientlighet och minska styrkan i fördomar.
Det finns rikligt med exempel i organisationspsykologiskt arbete på svårigheten (omöjligheten) att slå samman två verksamheter (två avdelningar av ett företag, två kliniker, två institutioner eller skolor), där det uppstått olika värderingar, rutiner och lojaliteter, om man inte lyckas med att först skapa ett överordnat mål för dem.
Relaterade sökord:
gruppkonflikt, konflikt, social identitet, Zimbardos fängelseexperiment.
Ordformer:
Kallas på engelska även Robbers Cave Experiments, Robbers Cave Study samt felaktigt "The Robber's Cave", "Robber's cave experiment" med flera varianter som har sitt upphov i felaktig tolkning av pluralisformen Robbers.
På svenska används vanligen benämningen "Robbers Cave-experimenten".
["Muzafer Sherif","fördom","Zimbardos fängelseexperiment","social identitet","innegrupp","utegrupp","gruppkonflikt","konflikt","utegruppen",""]