(Akronymen SAM används om flera andra modeller än denna.)
Search of Associative Memory, en teoretisk modell, utvecklad på 1970-talet av holländaren J.G.W. Raaijmakers och amerikanen Richard Shiffrin, avsedd att ersätta den då mest omtalade men hårt kritiserade Atkinsons och Shiffrins modell.
Hjärnan en dator
Syftet med SAM är att förklara hur människors minne och informationsbearbetning fungerar med anknytning till hur datorer lagrar och bearbetar information.
Associationism som grund
Namnet på modellen anspelar på att den ska kunna beskriva och förklara hur sökning (eng: search) och framplockning (eng: retrieval) sker bland minnen och kunskaper som är associerade (kopplade) till varandra, så att de aktualiseras (eng: are recalled) som medvetna.
Holism och känsloreaktioner
I motsats till tidigare datormodeller av minne och informationsbearbetning hos människor har SAM inbyggda funktioner att beakta känsloreaktioner och situationer som helhet.
Modellens svagheter
Vad som saknas är funktioner av samma typ som människors behov, värderingar och intressen, vilket gör människors lagring, sökning och återskapande av information till ett dynamiskt minne, det vill säga till något helt annat, vilket förbises i SAM-modellen.
Relaterade sökord: informationsbearbetning, informationsprocessteori, dynamiskt minne, minne.
["Atkinsons och Shiffrins modell","modell","dynamiskt minne","informationsbearbetning","informationsprocessteori","minne","Associationism","Holism","sökning","framplockning","funktioner"]