Samordnad individuell plan, SIP, är en vårdplanering som ingår i ett patientkontrakt.
Den upprättas tillsammans med vårdsökande personer när insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver samordnas.
Lagen beskriver den planering som ska göras och dokumenteras. I varje plan tydliggörs vem som gör vad och när.
Bestämmelser om samordnad individuell plan, SIP, fördes in i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen år 2010.
SIP är en individuell vårdplan som från början omfattade hur olika avdelningar inom hälso- och sjukvården och personal inom socialtjänsten ska samverka i vården av enskilda patienter.
2018 trädde en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i kraft.
Av en samordnad individuell plan ska det framgå vilka insatser som den enskilde behöver och vem som ska samordna och ansvara för de olika insatserna. Det kan vara insatser från flera verksamheter och yrkesföreträdare såsom läkare, psykologer, mentalskötare, personal i socialtjänsten med flera.
En motsvarande lag för utskrivning från psykiatrin trädde i kraft den 1 januari 2019.
En fungerande samverkan förenklar för personerna själva och deras närstående som då inte behöver lägga ner tid och energi på att själva samordna olika insatser från vårdens och socialtjänstens sida.
Många människor kan och vill ta ett större eget ansvar för sin livsstil och sin behandling.
Krav ställs därför på regioner och kommuner att med digitala hjälpmedel samordna olika aktörers vårdplaner så att patienter och deras närstående kan vara aktiva medskapare av sin vård.
Mer information finns i artiklar i detta lexikon om e-hälsa, patientkontrakt, sammanhållen vård, vårdförlopp och vårdplan.
["patientkontrakt","vårdförlopp","vårdplaner","vårdplan","sammanhållen vård","livsstil","regioner","region","medskapare","e-hälsa"]