Ett samarbetsprojekt mellan Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms universitet som finansierar ett tiotal forskargrupper i kognitiv neurovetenskap och biologisk beräkningslära. Projektet stöds även av IT-industri och läkemedelsföretag.
Syftet är att studera hur hjärnan fungerar när människor tänker, lär, känner och minns och att få större klarhet i vad som händer i hjärnan när det uppträder störningar i dessa funktioner.
Forskningen är organiserad i tre områden: 1. lärande och minne (Learning & Memory), 2. emotioner (Emotions), 3. handling och perceptiom (Action & Percception). På vart och ett av dessa områden studeras a. utveckling och åldrande (Development and Aging), b. könsskillnader (Gender differences) c. störningar i kognitiva funktioner(Cognitive dysfunctions).
Genom tillgång till den allra senaste hjärnavbildningstekniken, extremt kraftfulla datorer för avancerade beräkningar och databanker som Betulaprojektet och Tvillingregistret kan forskarna göra modeller av hjärnans arbetssätt och studera effekter av olika typer av behandling av störningar.
De projektansvariga hoppas att denna forskning ska leda till större förståelse av vad det är som ligger bakom sjukdomar och störningar som ADHD, demens, Alzeimers sjukdom och olika typer av schizofreni.
Det kan på sikt leda till utveckling av nya diagnostiska metoder, behandlingar och läkemedel.
Relaterade sökord: Brain Child, kognitiv neurovetenskap, Swedish Brain Power.
["Betulaprojektet","kognitiv neurovetenskap","Swedish Brain Power","ADHD","schizofreni","demens","Alzeimers sjukdom","Brain Child","kognitiva"]