Ett färgordstest (color-word test, color and word test) som utvecklades 1935 av John Ridley Stroop (1897-1973).
Försökspersonen får se ord skrivna med olika färg och ges i uppgift att säga färgen på orden i stället för att läsa orden. Det kallas därför också på engelska the Stroop Color-Word Interference Test (the Stroop interference).
Det ursprungliga Stroop-testet visade bland annat att det tar längre tid att säga färgen på färgord (som blå, rött, grön) än på andra ord, den så kallade Stroopeffekten (the Stroop effect).
På 1980-talet började man inom klinisk-psykologisk forskning använda en modifierad form av Stroop-testet, det så kallade emotionella Stroop-testet (Emotional Stroop Test).
Det består i att man presenterar emotionellt laddade ord i olika färger och ger testpersonerna i uppgift att säga färgen på orden så snabbt som möjligt.
Det har visat sig att det tar längre tid för personer med olika typer av ångest att identifiera färgen på ord som är relaterade till den egna ångestproblematiken än på andra jämförbara ord.
Det finns också ett Stroop-test som används vid störningar till följd av hjärnsjukdom eller hjärnskada (Stroop Neuropsychological Screening Test, SNST).
Skrivsätt: Termer på 'Stroop' kan skrivas utan bindestreck: 'Strooptest. Strooptestet, Stroopeffekt, Stroopeffekten.
Terminologi:
I svenskspråkiga forskningsrapporter förekommer uttrycket Stroop-uppföande som en felaktig översättning av det engelska uttrycket Stropp performance i betydelsen 'Stroop-testning', 'genomförande av Stroop-testet'.
["färgordtest","hjärnskada","emotionellt","ångest","ångestproblematiken>>ångest","testpersonerna","interference"]