Namn på den förening som tidigare hette Svenska föreningen för psykisk hälsa, senare Mind (Föreningen Psykisk Hälsa) och från 2013 Mind – för psykisk hälsa, numera endast Mind.
Ordet 'mind' syftar här både på de engelska orden för sinne eller psyke, mind [maɪnd], och verbet mind, 'bry sig'.
Det är en ideell förening med styrelse och kansli i Stockholm. Den ordnar seminarier, konferenser och utbildningar och sprider information i olika former om psykisk ohälsa och självmord, bland annat i tidskriften "Psykisk hälsa".
Föreningen har rådgivning per telefon i form av Självmordslinjen, Föräldralinjen och Äldrelinjen. Dessutom finns ett Mind Forum som är en plats på nätet där människor anonymt kan berätta om personliga och psykiska problem samt läsa andras berättelser.
Mer information om dessa grenar av verksamheten finns på [exturl:föreningens hemsida|https://mind.se].
Historisk bakgrund
Föreningens verksamhet har sin grund i mentalhygienrörelsen i USA som kom igång i och med att försäkringstjänstemannen Clifford Beers år 1909 tillsammans med en professor i psykologi och en i psykiatri grundade National Committee for Mental Hygiene, ett namn som senare ändrades till Association for Mental Health.
År 1931 organiserades i Washington den första internationella kongressen om mental hygiene. En grundtanke var att psykiska problem är en form av reaktioner på omvärlden som man kan förebygga genom att leva på ett för psyket hälsosamt sätt (enligt principerna för det som då kallades 'mentalhygien').
En av deltagarna i den här första internationella kongressen var professorn i psykiatri vid Karolinska Institutet, Viktor Wigert.
Redan i slutet av 1931 var han och ett antal andra på området ledande och tongivande personer beredda att starta som den då kom att kallas Svenska föreningen för psykisk hälsovård.
På 1950-talet var föreningen en av initiativtagarna till World Federation for Mental Health, WFMH.
År 1960 kom första numret av tidskriften Psykisk hälsa.
På 1960- och 70-talen ökade intresset för psykisk hälsovård och psykoterapi i hela västvärlden.
I Sverige startade i slutet av 1970-talet statlig och statligt reglerad utbildning i psykoterapi. I detta sammanhang hade Sfph ett starkt engagemang i spridningen av familjeterapi i kommuner och landsting.
Relaterade sökord: mentalhygien, Nationell Samverkan för psykisk hälsa, psykisk hälsa, psykisk sjukdom.
["Svenska föreningen för psykisk hälsa","psykoterapi","familjeterapi","psykiatri","psykisk ohälsa","självmord","mentalhygienrörelsen>>mentalhygien","mentalhygien","Nationell Samverkan för psykisk hälsa","psykisk sjukdom","psykisk hälsa",""]