På tyska: die Würzburger Schule, Würzburger Schule.
Riktning i psykologin kring 1900 ledd av professorn i psykologi i Würzburg, Oswald Külpe (1862-1915), som i opposition mot Wilhelm Wundt (1832-1920) och hela den dåtida psykologin hävdade att själslivet inte bara består av innehåll ordnat enligt associationslagarna utan främst av inställningar (tyska: Einstellungen, eng: mental sets), bedömningar och abstraktionsprocesser, som är helt "bildlösa", inte har med föreställningar om något att göra utan bara bearbetar sådana.
Han knöt därmed an till fenomenologerna som hävdade att själslivet består av tankeakter som ger mening och innehåll åt det som uppfattas med dessa tankeakter.
Vid Külpes institution i Würzburg verkade också, bland många andra, flera kända psykologer som Narziß Ach, Karl Bühler, Max Wertheimer och Karl Marbe, den sistnämnde tillsammans med Külpe upphovsman till teorin om bildlöst tänkande (tyska: bildloses Denken, bildlose Gedanken, eng: imageless thought). År 1909 blev han professor i Bonn, 1912 i München och grundade även där institutioner för experimentella studier av tänkandet.
En av de mest betydande forskarna i Würzburg var en skotsk experimentalpsykolog, Henry Jackson Watt (Henry J. Watt, 1879-1925). Hans associationsexperiment visade att vi människor vägleder oss med hjälp av något som ger en bestämd inriktning åt vårt tänkande. Vi styrs inte av associationslagarna om beröring, likhet och frekvens utan av den uppgift (tyska: Aufgabe) som vi åläggs eller ålägger oss. Den blir till en inställning (tyska: Einstellung, eng: mental set) som fungerar icke-medvetet och gör vårt tänkande målinriktat och sammanhängande.
Narziß Ach kallade denna inriktning eller inställning för determinerande tendens (tyska: determinierende Tendenz, eng: determining tendency).
De som grundade gestaltpsykologin, Wertheimer, Köhler och Koffka var på olika sätt knutna till företrädarna för denna skolbildning.
Relaterade sökord: aktpsykologi, Franz Brentano, fenomenologi, Edmund Husserl, inställning, Oswald Külpe, mental set.
["Wilhelm Wundt","aktpsykologi","determinerande tendens","Franz Brentano","gestaltpsykologin","fenomenologi","Edmund Husserl","Oswald Külpe","Karl Bühler","skolbildning","inställningar","inställning","mental sets","mental set"]