Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "WAIS":
WAIS
WAIS [ˈweaɪs, ˈweɪaɪs]
Wechsler Adult Intelligence Scale, ett intelligenstest för vuxna, från början konstruerat av den rumänsk-amerikanske psykologen David Wechsler, efter hans död modifierat och kompletterat med specialversioner. Uttal på svenska: {vajs}.
Den första versionen av WAIS kom 1955. Den var egentligen inte den allra första utan var en reviderad form av Wechsler-Bellevue Intelligence Scale (WBIS) från 1939 och Wechsler-Bellevue Intelligence Scale II från 1946. Den ursprungliga versionen från 1939 översattes till svenska och användes av militärpsykologer i den svenska försvarsmakten under andra världskriget, tillgänglig för psykologiskt arbete i allmänhet från 1946.
WAIS är ett test som både testare och den som genomgår testet känner sig bekväma med. Uppgifterna är relativt korta och stimulerande, ger framgång i början av varje deltest och följs av en annan typ av uppgifter i ett nytt deltest när svårighetsgraden blir för stor.
Det var ett nytt grepp att i samma skala ha en verbal och en icke-verbal del, vilket gjorde testet värdefullt ur psykodiagnostisk synpunkt.
Sättet att omvandla råpoäng på de olika deltesten till standardpoäng och poängsumman till en intelligenskvot (IK, IQ) som hade en ny och lättbegriplig mening utifrån den statistiska normalfördelningen. Det gjorde testet attraktivt bland psykologer med deras på den tiden stora intresse för faktoranalytisk psykologi. Från 1960-talet kom Wechslertesten att användas i större omfattning än Stanford-Binet-skalan (Terman-Merrill-testet)..
WAIS-R (WAIS-Revised) som kom 1981 var en reviderad form av WAIS från 1955. Den räknas som den andra versionen.
En tredje version, WAIS-III kom 1997. En nyhet i denna var att man inte endast kunde göra sammanställningar av poängen på olika kombinationer av deltesten (så kallade index) för att få IK, HIK Hela skalan (Full Scale IQ, FSIQ) och separata värden för verbal IK (Verbal IQ, VIQ) och icke-verbal IK (Performance IQ, PIQ).
Helskale-IK är ett mått på individens allmänintelligens enligt David Wechslers definition av intelligens: "Människors övergripande förmåga att handla målinriktat, tänka rationellt och handskas effektivt med sin omvärld." Man kunde dessutom få ut så kallade index (jämförbara standardpoäng med medelvärdet 10) på fyra delfunktioner av intelligensen:
- Verbal funktion Index, VFI (Verbal Comprehension Index, VCI),
- Arbetsminne Index, AI (Working Memory Index, WMI),
- Perceptuell funktion Index, PFI (Perceptual Organization Index, POI),
- Snabbhet Index, SI (Processing Speed Index, PSI).
Beteckningarna på de olika index har sedermera (i WISC-V) förändrats till "verbalt index", "arbetsminnesindex", "visuospatialt index" och "snabbhetsindex".
År 2008 kom WAIS-IV på engelska, två år senare även på svenska, danska och norska. Förändringen i förhållande till WAIS-III är att man inte beräknar någon verbal och icke-verbal IK utan utgår från de fyra indexmåtten och, utifrån vissa av deltesten bakom dem, beräknar en helskale-IK (HIK).
Ett mått utöver IK är GAI, General Ability Index, som beräknas på deltesten i VFI och PFI. Detta mått på allmän kognitiv förmåga skiljer sig från IK-poängen på det sättet att det återspeglar en persons kognitiva förmåga sådan den var före eventuell funktionsnedsättning.
Svenska normer finns för personer i åldrarna 16-74, amerikanska normer för personer upp till 90.
Relaterade sökord: Wechslertesten, intelligensteori, WISC, övergripande generell begåvning.
["Wechslertesten","WAIS-IV","Terman-Merrill-testet","Terman Stanford-Binet-skalan","övergripande generell begåvning","standardpoäng","David Wechsler","Perceptuell","Stanford-Binet-skalan","intelligenskvot","intelligensteori","allmänintelligens","råpoäng","deltesten","Arbetsminne","kognitiv förmåga","funktionsnedsättning","Verbal","normalfördelningen","faktoranalytisk psykologi","psykodiagnostisk","normalfördelning","standardpoäng","index","kognitiva förmåga","WISC"]