Wechsler Intelligence Scale for Children, ett intelligenstest konstruerat av den amerikanske psykologen David Wechsler.
Första versionen publicerades 1949 och började på många håll att ersätta det då vanligaste intelligenstestet för barn och tonåringar, Stanford-Binet-skalan (Terman-Merrill-testet).
WISC-R var en reviderad version som kom 1974. Den räknas som andra versionen och följdes av WISC-III 1991.
WISC-IV, WISC®-IV
Fjärde versionen, WISC IV, publicerades i USA 2003 och kom på svenska 2007. Normer fanns för barn och unga i åldern 6:0-16:11.
WISC-V
En ny version av WISC (WISC®-V) blev tillgänglig 2014, på svenska 2016. Den har till stor del en ny struktur som knyter an till CHC-teorin.
Fem primära index
Liksom i WISC-IV får man i WISC-V ett mått på "IK Hela skalan", HIK (eng: Full Scale IQ, FSIQ) och fem (i stället för som tidigare fyra) så kallade index (jämförbara mått på kognitiva förmågor av fem olika typer) i form av ”primära index”:
- Verbalt Index, VI (Verbal Comprehension index, VCI),
- Visuospatialt index, VSI (Visual Spatial Index, VSI)
- Arbetsminnesindex, AI (Working Memory Index, WMI),
- Fluid index, FI (Fluid Reasoning Index, FRI)
- Snabbhetsindex, SI (Processing Speed Index, PSI)
Varje faktor mäts med två deltest (eng: subtests)
Som tillägg finns sekundära index (eng: ancillary index) och som ytterligare komplettering ett antal complementary index.
Index som sammanslagna mått
Index är en term som här används om sammanfattande mått på viss kategori kognitiv förmåga (verbal förmåga, rumsligt tänkande, arbetsminne, logiskt tänkande och snabb synperception). Det är alltså delvis fråga om en logisk klassificering och inte en funktionell, eftersom de test som ingår i ett index inte behöver aktivera en gemensam funktion i hjärnan. Man skiljer därför mellan conceptual grouping (logisk klassificering) och functional grouping (gruppering efter olika kognitiva funktioner).
Även IK räknas som ett index.
Alla index bildar skalor (eng: index scales) som har samma medelvärde och spridning.
Konstruktionen av WISC gör det möjligt att jämföra resultat från
- olika indexpoäng (eng: index scores) med varandra,
- det enskilda barnets resultat med jämnårigas,
- resultat på deltesten i WISC-V med resultat på andra test.
Fluidfaktorn
Skalorna i primära index räknas som intelligensfaktorer. Därav beteckningen "fluidfaktor" på "Fluid index", ett mått som erhålles genom sammanvägning av poängtalen i deltesten Matriser och Figurvikter.
Termen "fluid" (eng: fluid) kommer från CHC-teorin om intelligens.
Relaterade sökord:
David Wechsler, CHC-teorin, intelligensteori, perceptuell funktion, Q-interactive, WAIS-IV, Wechslertesten.
["Wechslertesten","intelligenstest","index","David Wechsler","intelligensteori","WAIS-IV","Terman-Merrill-testet","Stanford-Binet-skalan","Q-interactive","Working Memory","skalor","standardpoäng","Visuospatialt","intelligensfaktor","Matriser","perceptuell funktion","Fluid Reasoning","Verbal Comprehension","Figurvikter","CHC-teorin","kognitiv profil","kognitiv förmåga"]