Irvin D. Yalom (f 1931) är en Amerikansk läkare, psykoterapeut och roman- och novellförfattare, känd som en av vår tids främsta företrädare för existentialism och existentiell psykoterapi, professor emeritus i psykiatri vid Stanford University i Kalifornien.
I sin filosofi utgår han från de fyra givna förutsättningarna i människans existentiella situation (the human condition): människans ensamhet (existential isolation), livets och det egna livets meningslöshet (cosmic and personal meaninglessness), dödens oundviklighet (mortality), viljans frihet (freedom) och därmed vårt ansvar (responsibility) för vad vi vill och gör (willing and action).
Två av hans mest betydande vetenskapliga arbeten är The Theory and Practice of Group Psychotherapy, 1970 (5:e upplagan 2005) och Existential Psychotherapy, 1980.
"Kärlekens bödel" (Love´s Executioner and Other Tales of Psychotherapy), 1989, är en av Irvin Yaloms mest lästa essäböcker där han berättar om hur han som psykoterapeut mött människor som kommit till honom med problem som ensamhet, självförakt, impotens, migrän, sexberoende, fetma, högt blodtryck, sorg, depressioner och olycklig kärlek.
Med sina tio bekännelser i den volymen vill Yalom visa hur psykoterapi kan vara en väg ut ur svårmod och förtvivlan. Han skildrar sina patienter med humor och värme och en stark tro på människors egen förmåga till förändring.
Att vara kärlekens bödel, det vill säga att få människor att inse det orimliga i en olycklig kärlek är som han upplevt det en av psykoterapeuters svåraste uppgifter.
Relaterade sökord: existentialanalys, existentialism, existentiell psykoterapi, psykoterapi, self-compassion.
["psykoterapeuters","psykoterapeut","psykiatri","existentiell psykoterapi","ansvar","viljans frihet","psykoterapi","existentialism","existentialanalys","self-compassion","impotens","migrän","sexberoende","sorg","depressioner","kärlek","existentiella",""]