Latin: a (ab) 'från' + prior {uttal: pri´årr} 'tidigare'.
Svenskt uttal: {appriå´ri}. Engelskt uttal: [ˌeɪ praɪˈɔːraɪ, ɑː prɪˈɔːrɪ].
Grundbetydelse
Det som finns sedan tidigare – på förhand.
Filosofisk betydelse
1. Sådan kunskap som frambringas av människans eget tänkande. och alltså finns där som en naturgiven kunskapp eller eller som en förutsättning för att vi ska kunna uppfatta eller veta något.
Apriorism (eng: apriorism [eɪˈpraɪəˌrɪzəm]) är en uppfattning enligt vilken sann kunskap frambringas av människors tänkande och att kunskap som baseras på sinnesintryck är vilseledande eller falsk. Det är en form av rationalism.
2. Att kunskap bildas beror dels på en förmåga att registrera och bearbeta stimuli från kroppen, hjärnan och omvärlden, dels på vilka stimuli som individen reagerar på och bearbetar.
Förmågan att bearbeta, till exempel att känna smärta, känna värme och kyla, se färger (vilket inte alla gör), dra slutsatser, alltså själva förmågan till allt detta är a priori. De bearbetade stimuli är a posteriori (ett senare led i kunskapsbildningen).
Det som man inom empirism och positivism kallar aprioriska konstateranden (eng: a priori assessments) anses dock i postpositivismen inte vara helt apriori eftersom vårt sätt att uppfatta även de enklaste saker är påverkat av tidigare erfarenhet, förväntningar och annat som inte gör dem helt apriori.
3. I filosofisk fenomenologi används uttrycket "a priori fenomenologi" (eng: a priori phenomenology) om vad som är grundläggande och ursprungligt i vårt sätt att uppfatta och tolka det vi uppfattar och sedan gör till begrepp, allmänna kunskaper och minnen.
De rena sinnesintrycken i sig själva utan tolkningar är i den meningen aprioriska. De utgör grunden för en transcendental fenomenologi (eng: transcendental phenomenology) som har till syfte att undersöka hur de uppkommer i vårt intellekt och vilken giltighet de har som kunskapskälla.
Logiskt och matematiskt tänkande är aprioriskt
Kunskap som bygger på ren logik räknas som apriorisk. Matematik är sålunda en apriorisk vetenskap i motsats till de empiriska vetenskaperna som bygger på observation av förhållanden i materiell eller psykisk verklighet.
Aprioriska, på förhand bestämda, tillvägagångssätt
I forskningsmetodik och statistik avses sådana analyser som man bestämt sig för innan man bearbetar resultaten från en undersökning eller ett experiment.
Motsats: a posteriori.
Ordformer:
I samband med bayesiansk sannolikhet används ofta på svenska och alltid på engelska endast ordformen prior (utan prepositionen a och därför i oböjd form): prior probability, hur sannolikt som man bedömer något vara innan man tar reda på mer om saken. Motsatsen är posterior probability (efter-sannolikhet, sannolikhet efter).
Relaterade sökord:
analytiskt omdöme, Bayes teorem, bayesiansk statistik, livsvärld, typer av fenomenologi, vetenskapsteori.
Ordformer:
Adjektiv: apriorisk, aprioriskt, aprioriska (eng: aprioristic [ˌeɪpraɪɔːˈrɪstɪk]).
["filosofisk","a posteriori","empirisk","livsvärld","typer av fenomenologi","fenomenologi","logik","sinnesintryck","empiriska","analytiskt omdöme","vetenskapsteori","transcendental","rationalism","Bayes teorem","bayesiansk sannolikhet","bayesiansk statistik","statistik"]