abstract attitude [ˈæbstrækt ˈætɪtjuːd], categorical attitude [ˌkætəˈɡɒrɪkl ˈætɪtjuːd, USA-uttal även: ˌkætəˈgɑrɪkəl ˈætəˌtud]
Ett sätt att fungera mentalt som består i att man kan betrakta saker och ting, situationer, händelser, människor och så vidare ur olika synvinklar, placera det man uppfattar i olika sammanhang, jämföra och se hur det hänger ihop med annat av liknande typ.
Man skiljer på väsentligt och oväsentligt, viktigt och oviktigt och undviker att låsa sig vid en enda uppfattning eller bedömning.
Under 1970- och 80-talen kom begreppet abstrakt attityd att användas i samband med att barn tränades i abstrakt tänkande. Det sker exempelvis genom att föräldrar eller lärare ställer sådana frågor som "Kan man uppfatta saken annorlunda?", "Är du säker på det?", "Hur har du kommit fram till det?", "På vilket sätt är en bil och en traktor lika?"
I termen abstrakt attityd har ordet attityd en helt annan betydelse än vad det fick i nordamerikansk attitydforskning på 1930- och 1940-talen. Det betecknar en allmän och övergripande inriktning att kunna se saker och ting ur olika synvinklar, skilja fakta från värderingar, förstå att man kan vara subjektiv i bedömningar och beskrivningar, kunna kategorisera och gruppera efter de likheter och skillnader som man upptäcker enligt definitionen ovan.
Termen attityd i 1900-talets socialpsykologi kom att stå för inställning till saker och ting. Mer om detta finns under sökordet attityd.
Enligt den tysk-amerikanske neurologen Kurt Goldstein (1878-1965) en inriktning (tyska: Haltung) i människans sätt att uppfatta omvärlden som leder till abstrakt tänkande - en naturgiven tendens att generalisera som kompletterar en lika naturgiven tendens att se det individuella och konkreta.
Relaterade sökord: abstraktion, begrepp, konkret och abstrakt attityd.
["abstrakt tänkande","abstraktion","Kurt Goldstein","inställning","begrepp","konkret och abstrakt attityd","attityd"]