

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "affektiv personlighet":
affektiv personlighet
affective personality [əˈfɛktɪv ˌpɜ:səˈnælətɪ]
Termen "affektiv personlighet" används och har använts i flera olika betydelser:
1. Personlighetens emotionella sida
Den kan avse den känslomässiga (affektiva, emotionella) sidan av personligheten i fråga om grundstämning som varierar från nedstämdhet till upprymdhet (the affective personality, the affective dimension of personality).
Affektiv personlighet är i denna betydelse motsatsen till schizotym personlighet (liksom affektiv sjukdom är en motsats till schizofreni; se nedan under punkt 3).
Affektiv personlighet är i denna betydelse en läggning (en personlighetsvariabel, a dimension of personality) som tar sig uttryck i mer eller mindre optimistisk eller depressiv grundstämning eller svängningar mellan dessa. Man kan också se ytterligheterna som två skilda personlighetstyper i fråga om grundstämning (affective personality types). (Mer om dessa olika synsätt finns under sökorden dimension och dimensionell.)
2. Känslolivet som sådant
Man kan få ett mått på enskilda människors affektivitet (i betydelsen 'känsloliv') med hjälp av en skala som kallas PANAS: Positive affect and negative affect scale.
Affektiv personlighet (eng: affective personality) är då en term som står för begreppet personlighetens emotionella sida i motsats till den kognitiva, intellektuella med särskild fokus på graden av positiva och negativa känslor.
PA i PANAS står för "positiv affekt" och är liktydigt inte bara med positiv, ljus grundstämning utan med positiva känslor överhuvudtaget. NA står för "negativ affekt" och är liktydigt inte bara med negativ, mörk grundstämning (affekt i den speciella betydelsen 'grundstämning', eng: mood) utan också med negativa känslor överhuvudtaget som ångest och förtvivlan. S står för scale (testskala).
Enligt de poäng som erhålls på PANAS går det att urskilja fyra grupper:
- de med hög PA och låg NA (ensidigt positiva): "självförverkligande" ("self-fulfilling")
- de med såväl hög PA som hög NA (starkt reagerande såväl positivt som negativt): starkt emotionella (high affective)
- de med låg NA och låg PA (svagt reagerande såväl positivt som negativt): svagt emotionella (low affective)
- de med hög NA och låg PA (ensidigt negativa): självdestruktiva (self-destructive).
Flera undersökningar bekräftar att människor med hög PA och låg NA (på PANAS) också i regel har en optimistisk livssyn (dispositional optimism), energisk livsföring, motiv av typen "inre motivation", god självkänsla och självkontroll samt låg stresskänslighet.
I den forskning som letts av Trevor Archer (f 1949) och hans medarbetare vid Göteborgs universitet, kallas de "självförverkligande" ("self-fulfilling") i den bemärkelsen att de lyckas göra något konstruktivt av sina liv, såväl privat som professionellt. De känner en inre säkerhet och upplever att de ger uttryck för sig verkliga jag. De skiljer sig i alla avseenden från de tre andra affekttyperna.
Skillnaderna mellan de övriga typerna är relativt små utom i fråga om ångest och depression där de med hög NA och låg PA kommer mycket högt. Man kan också notera att personer med låg PA och låg NA (negativ affektivitet överhuvudtaget) visar mindre benägenhet för ångest än de starkt reagerande (hög PA- och hög NA-nivå) och de ensidigt negativa.
3. Ett psykiatriskt syndrom
Som beteckning på ett psykiatriskt syndrom är affektiv personlighet ett kroniskt tillstånd av hypomani eller depression eller svängningar mellan dessa grundstämningar.
Affektiv personlighet är här lika med typ av psykiska problem som består av maniska och depressiva tillstånd och reaktionssätt (eng: affective personality disorder).
(I betydelse 1 ovan står 'affektiv personlighet' för något helt annat, nämligen för den normalvariation av optimism och pessimism (och svängningar mellan dessa) som finns i högre eller lägre grad hos flertalet människor.)
4. Affektiv personlighetsstörning
I uttryck som affective personality disorder är affective attribut till hela uttrycket personality disorder (och ska alltså läsas som "affektiv personlighetsstörning", en diagnostisk beteckning som dock inte ingår i de vanliga förteckningarna över olika personlighetsstörningar).
5. Affective differences
I uttryck som affective personality differences är affective bestämning till differences och inte till personality. Det ska därför läsas så här: "skillnader i människors känsloliv".
6. Äldre betydelse
I äldre psykiatri var affektiv personlighet och cyklotym personlighet (eng: cyclothymic disorder, cyclothymia, cyclothymia disorder, cyclothymic personality disorder) beteckningar på det som sedermera har kommit att gå under beteckningen 'borderline personlighetsstörning'.
Relaterade sökord:
affektivitet, emotionalitet, mood, negativ affektivitet, personlighet, typologi.
["borderline personlighetsstörning","Personlighetsstörning","emotionella","schizofreni","affektiv sjukdom","affektivitet, emotionalitet","negativ affektivitet","affektivitet","diagnostisk","emotionalitet","psykiska problem","affektiva","kognitiva","affekt","självförverkligande","personligheten","personlighetsstörningar","personlighet","typologi","hypoman","depressiv","kognitionen","självkänsla","dimensionell","dimension","ångest","depression","cyklotym>>cyklotymi","mood","jag"]

