theory of affect regulation [θɪəri əv ˈæfɛkt eller əˈfɛkt ˌreɡjuˈleɪʃn], affect regulation theory
På engelska även: regulation theory (om det av sammanhanget framgår vad slags reglering det är fråga om).
1. Affektreglering som ämne för forskning och utbildning i psykoterapi.
2. Teori om hur människor utövar eller lär sig utöva kontroll över sina känslor.
Med anknytningsmönster som förklaringsgrund:
- Personer som upplevt osäker anknytning har tendens till uppleva negativa känslor i högre grad än positiva, vilket inverkar menligt på relationer till över- och underordnade.
- Personer som haft en undvikande anknytning kan få svårt att knyta an till andra i nära relationer, att känna tillit och att ta emot förtroenden.
Med bakgrund i neurovetenskaplig forskning:
- Den psykoneurologiskbiologiska modellen (eng: psychoneurobiological model) av barnets utveckling innebär att man fäster stor vikt vid anknytningstrygghet, som främjar utvecklingen av funktionerna i höger hjärnhalva och därmed av spontan och direkt affektreglering. De två första åren är i detta avseende en så kallad kritisk period. Detta får konsekvenser för psykoterapi och psykoanalys i den meningen att det gäller att genom en direktkontakt mellan terapeut och klient stimulera anknytningsmönster som kompenserar för tidig anknytningsstörning. Forskning om höger hjärnhalvas roll i detta sammanhang är centralt i denna teoribildning.
- I socialkognitiv neurovetenskap och social och affektiv neurovetenskap har man bland annat funnit att kognitiv reglering av känslor hänger samman med processer i prefrontala cortex och ringloben (gyrus cinguli) i samspel med centra för känsloreaktioner som amygdala och den insulära loben (insula).
Med forskning om mentalisering som bakgrund:
- Förmågan till mentalisering (självmedvetande och empati) och därmed till förmåga att hantera eget känsloliv och svara på andras kan enligt den ungersk-brittiske forskaren Peter Fonagy förklaras med hjälp av anknytningsteori, Darwins lära om arternas utveckling och teorier om intersubjektivitet som i sin moderna form går tillbaka på den filosofi som framställdes omkring år 1800 av den tyske filosofen Hegel. Genom social biofeedback uppstår redan hos spädbarnet en grundläggande förmåga att reglera egna känsloreaktioner.
Relaterade sökord: affektfokuserad terapi, affektintoning, affektreglering, anknytningsteori, contingent marked mirroring, självreglering, social och affektiv neurovetenskap.
["osäker anknytning","anknytningsteori","social biofeedback","prefrontala cortex","contingent marked mirroring","ringloben","filosofi","amygdala","Hegel","intersubjektivitet","insula","socialkognitiv neurovetenskap","social och affektiv neurovetenskap","kritisk period","anknytningstrygghet","anknytningsstörning","anknytningsmönster","mentalisering","självreglering","affektfokuserad terapi","affektintoning","affektreglering"]