Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "affordance":
affordance
[əˈfɔ:dəns, USA-uttal: əˈfɔrdəns]
En av den amerikanske psykologen James Gibson (1904-1979) år 1979 skapad term på grundval av verbet afford [əˈfɔ:d, USA-uttal: əˈfɔrd] i betydelsen 'erbjuda (en möjlighet)'.
I den teori om perception som framställdes av James Gibson avses att tingen, människorna, djur och växter, situationer och händelser uppfattas inte som fysiska signaler (ljusvågor, luftvibrationer och så vidare) som når våra sinnen utan som fyllda av mening och betydelse för vår existens och för vad vi gör med saker, djur, växter, personer och situationer i omvärlden.
De erbjuder oss ett meningsinnehåll (eng: content of meaning), som direkt angår oss för vad vi reagerar på och hur vi agerar.
Förklaringen är ekologisk och utvecklingsbiologisk. Ekologisk i den meningen att vårt och djurens sätt att uppfatta ting och levande varelser i omvärlden tagit form under en lång biologisk utveckling, där vissa och inte andra sätt att uppfatta ting, djur och växter och hela livsmiljöer fått sådan form som gagnar överlevnad och fortplantning. Omvärlden ter sig annorlunda till färg och form, ljud, doft och smak och känslan olika beroende på vad de behöver reagera på för sin överlevnad. De erbjuder (afford) det som är användbart, delvis olika, för djur i olika arter.
Annorlunda uttryckt: Omvärlden erbjuder försörjningsmöjligheter och förutsättningar för fortplantningen. Djur i olika arter har fått olika motorik (flyger, simmar eller springer), olika känslighet för färger, smaker och lukter på som stämmer med vad tingen erbjuder i sina affordances.
Våra sinnesorgan, vår hjärna, vårt näringsupptag och vårt sätt att fortplanta oss har under en lång biologisk utveckling tagit form och fått sina funktioner (enligt darwinismen) i nära samspel med den speciella miljö som vi blivit anpassade till. Därför uppstår sinnesintryck och föreställningar som direkt meningsfulla, även då det för högre djurarter som människan krävs ett lärande för att känna igen och komma ihåg mycket av det som vi ställs inför att kunna hantera.
Människa-datorinteraktion
Termen har tagits upp i datasammanhang om sådant som kan registreras och bearbetas i en dator (eng: affordances), det vill säga 'erbjudas' en dator i sådan form att systemet eller programmet kan hantera det.
Formgivning, design
För en designer, det vill säga en person ger tilltalande och/eller ändamålsenlig form åt föremål som används i vardagen och industrin, är affordance ett nyckelbegrepp: bruksföremål, verktyg, maskiner, apparater, byggnader och så vidare ska ges en sådan form och färg att de "erbjuder" en lättbegriplig och lockande mening för tilltänkta användare.
Det är designern, formgivaren som står för denna affordans (som det ibland stavas i svensk text).
Genom missförstånd har termen också kommit att få betydelsen 'mottaglighet', 'förmåga att ta in och tolka intryck'.
En ekologisk teori av motsvarande slag framställdes redan i början av 1900-talet av den tyske etologen Jakob von Uexküll (1864-1944).
Relaterade sökord: afford, darwinism, Dasein, ekologisk perception, evolutionspsykologi, James Gibson, onto-etisk-epistemologi, konstruktivism, Hilary Putnam, realism, Uexküll.
Terminologi:
Ordet affordance har en så speciell innebörd att den lämpliga översättningen till svenska är en försvenskning av det: 'affordans'.
Etymologi:
Ordet afford är en nutida form av ett forngermanskt och förgermanskt ord som i engelskan ursprungligen hade betydelsen 'åstadkomma', 'främja'.
["ekologisk perception","perception","James Gibson","darwinismen","designer","design","mening","Hilary Putnam","realism","darwinism","signaler","Uexküll","evolutionspsykologi","ekologisk","utvecklingsbiologisk","Dasein","konstruktivism","onto-etisk-epistemologi","ekologisk","teori","etologen","Jakob von Uexküll","Termen","term","afford"]