1. Dagordning. I psykologisk behandling avses med agenda de frågor eller områden som ska tas upp under ett samtal eller ett behandlingstillfälle.
2. Handlingsplan eller program för vad som ska göras under viss tidsperiod eller vid visst tillfälle.
Många patienters agenda eller klienters agenda (vad de egentligen vill ha läkarens, psykologens, psykoterapeutens hjälp med kan vara oklart utifrån de första frågorna som ställs till dem.
För att lyssna in patienters berättelser (eng: to capture patients' stories, patients' narratives) brukar läkare, psykologer med flera använda schemat med de tre F:n, Föreställningar, Farhågor och Förväntningar (eng: ICE: Ideas, Concerns and Expectations).
Vårdgivare bekräftar vad de får ut av sitt lyssnande genom att sammanfatta vad de förstått och med känslouttryck (så kallade 'kvitton') bekräfta sitt engagemang. I det fortsatta samtalet får båda parter ökad klarhet i patienternas oro, farhågor och föreställningar kring problemen och förväntningar på vilken hjälp som de kan få. Samtidigt blir läkaren, pykologen och så vidare allt mer klar över den aktuella patientens besvär, situation och förväntningar.
Relaterade sökord: Agenda 2030, konsultation, målbild, personcentrerad, strategi.
Etymologi:
Latin: agenda {uttal: agenn´da} 'det som bör göras. Agenda är en gerundivform (futurum passivparticip som används för att ange vad som bör göras) av agere {uttal: agg´ere} 'göra'.
["egenmakt","Agenda 2030","målbild","konsultation","klienters","patienters","strategi","personcentrerad",""]