agential realism [eɪˈdʒenʃəl ˈriːəlɪzəm], agentic realism [eɪˈdʒəntɪc ˈriːəlɪzəm]
En teori framställd av den amerikanska filosofen Karen Barad [ˈkæren ˈbærəd] (f 1956), professor vid institutionen för feministiska studier vid University of California Santa Cruz.
Agentisk realism innebär att man tillskriver icke-mänskliga kroppar (ickemänniskor/icke-människor) lika stark agens som mänskliga och utgår från att de är av samma typ. Olika "materials agens" (materiella tings samt djurs och människors kroppars aktiva inverkan på allt i omvärlden) står i centrum för teoribildningen.
Barad och andra företrädare för agentisk realism tar avstånd från dualism i betydelsen att kropp och själ skulle vara av olika natur.
Den materiella verklighet som vi har omkring oss, i denna teori kallad materialiteten (eng: the materiality), samverkar med människor i ett ömsesidigt förhållande, så kallad samhandling.
En materiell kropp kan forma en människas uppfattningar, känslostämningar och agerande med samma starka kraft som en människa kan forma och ombilda materiella föremål.
Det är ett tänkande i förskolepedagogiken enligt vilket man ser materialitet som något som är lika aktivt lekande med ett barn som barn aktivt leker med materialet. De intra-agerar i en ömsesidig intra-aktion som aktörer i en och samma helhet.
Mer information finns under sökord som onto-etisk-epistemologi och representationalism.
Relaterade sökord: agentiskt snitt, interaktion, Leibniz, magiskt tänkande, materiell-diskursiv, möte, nondualism, nymaterialism, onto-etisk-epistemologi, performativ agent, posthumanism, romantik, representationalism, talhandling, transaktion, transhumanism, vara-i-världen, vitalmaterialism.
På engelska används formen Baradian som adjektiv till namnet Barad.
["agens","interaktion","onto-etisk-epistemologi","agentiskt snitt","dualism","vitalmaterialism","nymaterialism","magiskt tänkande","materialiteten","intra-aktion","talhandling","magiskt tänkande","Leibniz","möte","romantik","transaktion","representationalism","posthumanism","transhumanism","vara-i-världen","performativ agent","materiell-diskursiv","nondualism"]