theory of agency [ˈθɪəri əv ˈeɪdʒənsi, USA-uttal även: ˈθɪri əv ~], agency theory, agency dilemma
Egentligen inte någon teori utan en tankemodell som används för att förstå relationen mellan chef (principal) och anställd (agent), uppdragsgivare och uppdragstagare, väljare och förtroendevalda med flera.
Dilemmat (enligt en av de engelskspråkiga benämningarna) är att agenten (uppdragstagaren) åtar sig att agera å uppdragsgivarens ("principalens") vägnar för att tillgodose dennes intressen men i själva verkar också har egna intressen i sammanhanget.
Detta kan leda till skevheter, korruption och konflikter. Till exempel kan en värderingsfirma som anlitas av säljaren komma i konflikt med denna om den värderar objektivt men enligt säljarens uppfattning sätter ett alldeles för lågt värde på den sak som värderingen gäller.
Relaterade sökord: agent, agentskap, dilemma, målstyrning, socialt dilemma, transformativ.
Ordformer:
principal-agent-teorin, principal-agent-problemet, principal-agentproblemet (eng: the principal–agent problem), det dubbla agentdilemmat, principal-agentdilemmat, principle-agent dilemmat samt med i svenskan felaktig särskrivning: principal-agent teorin, principal-agent dilemmat, principal agent dilemmat med flera varianter.
["agentskap","målstyrning","transformativ","agenten","agent","socialt dilemma","dilemma"]