Forskning gnom förändring
En metod att forska som är direkt kopplad till förändringsarbete, antingen genom att man i direkt handling (eng: action) registrerar och tolkar åtgärdernas konsekvenser eller genom problemlösning i grupp prövar vilka effekter som insatser av olika typ skulle kunna få, en form av konsekvensanalys.
De typer av handling som i regel avses kan vara sådana som gäller samhällsförändring för ökad social trygghet och bättre ekonomiska villkor för eftersatta grupper men också exempelvis organisationsutveckling i företag.
Aktionsforskning, även kallad 'handlingsinriktad forskning', är ett sätt att få kunskap om den verksamhet som människor själva är involverade i genom att de aktivt deltar i försöken att förändra den, så kallad participatorisk aktionsforskning (eng: participatory action-research).
Kurt Lewins modell för aktionsforskning
Aktionsforskningen utformades på 1940-talet av den tysk-amerikanske psykologen och sociologen Kurt Lewin (1890-1947) som definierade denna typ av forskning (eng: action research approach) som ett studium av förutsättningar för social förändringsarbete och effekter av sådant, en forskning som kan leda till genomgripande förändringar i samhället.
Med bakgrund i sin forskning om förändringsprocesser i smågrupper och encountergrupper betraktade han förändringsprocessen som en spiral där varje steg består av planering, handling och konstaterade fakta om uppnådda resultat (eng: a spiral of steps, each of which is composed of a circle of planning, action, and fact-finding about the result of the action, Kurt Lewins spiral, the Lewinian spiral). Den har sedermera gjorts mer detaljerad genom att man i varje enskilt steg lagt till sådant som problemformulering och utvärdering (bestående i reflektion i anslutning till processen som helhet).
Enligt Lewin är aktionsforskning
- diagnostisk (eng: diagnostic) genom att man gör en kartläggning av en redan existerande situation,
- participativ (eng: participatory, participative) genom att de som är berörda planerad förändring själva deltar i forskningen eller själva driver den med forskarna som handledare,
- empirisk (eng: empirical) genom att flera grupper sammanställer sina iakttagelser och erfarenheter av den verksamhet som de arbetar på att förändra (t ex på olika fritidshem, skolor, arbetsplatser) och sedan försöker finna regelmässigheter som gäller generellt,
- experimentell (eng: experimental) genom att man bedömer effekten av olika förändringsinsatser och fastställa vad det är som fått betydelse för framgång eller misslyckande.
1960- och 1970-talens aktionsforskning
I 1960- och 70-talens aktionsforskning kom man att skilja mellan forskar-, myndighets- och gräsrotsinitierade projekt. De förstnämnda hade karaktären av fältexperiment, de myndighetsinitierade var en form av utvärdering och de gräsrotsinitierade en form av samhällsarbete (socialt och politiskt betonat arbete som består i aktivering och utveckling av sociala nätverk och föreningsverksamhet i ett bostadsområde eller en kommun).
Relaterade sökord: action learning, aktionsvetenskap, aktörsperspektiv, change agent, encountergrupp, hermeneutik, human potential movement, implementeringsforskning, interaktiv forskning, kollektiv förmåga, omvårdnadsprocessen, Donald Schön, transformativ.
["Kurt Lewin","fältexperiment","aktörsperspektiv","omvårdnadsprocessen","implementeringsforskning","interaktiv forskning","kollektiv förmåga","participativ","organisationsutveckling","problemlösning i grupp","Donald Schön","hermeneutik","action learning","aktionsvetenskap","encountergrupp","change agent","human potential movement","transformativ"]