

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "aktivitetsteori":
aktivitetsteori
activity theory ækˈtɪvətiˌθɪərɪ, USA-uttal: ækˈtɪvətiˌθɪrɪ, ækˈtɪvətiˌθɪːərɪ]
När man i en framställning stöter på ordet "aktivitetsteorin" kan det gälla flera olika teorier eller tankemodeller. Det är vanligen "aktivitetsteorin" (bestämd form) i betydelse 2 som avses i psykologiska och pedagogiska framställningar.
1. Filosofisk teori eller tankemodell enligt vilken människors handlingar inte uppstår genom responser på stimuli (som enligt behavioristisk teori) utan i handlingar som tar form i meningsfull, målinriktad aktivitet.
I motsats till vad man hävdar i den för anglosachsiskt tänkande utmärkande uppfattningen att människor passivt tar emot intryck från omvärlden, utgår man från grundsatser i tysk filosofi om att människor aktivt skapar och formar sin värld i samspel med andra och i övrigt vad som finns och händer i omvärlden.
Aktivitet definieras i denna form av aktivitetsteori som minsta meningsfulla handling.
Mot behaviorismens schema stimulus–respons sätter man relationen "insikt och handling".
2. Tankemodell eller tankeschema, som också kallas verksamhetsteorin. Den har en bakgrund i konstruktivism, fenomenologi och hermeneutik men fick sin nuvarande form i den ryska kulturhistoriska skolan under sovjettiden med bland andra Aleksej Leontjev (1903-1979) och Lev Vygotskij (1896-1934) som ledande forskare.
Ett "aktivitetssystem" (en verksamhet) symboliseras av en triangel med
- artefakter/verktyg upptill,
- personer/subjekt och objekt/aktiviteter i var sin ända av baslinjen.
- Triangeln sträcker sig en nivå nedåt där vi har regler längst till vänster på baslinjen och arbetsdelning längst till höger med samhället i mitten.
Ordet aktivitet används om ett system av mänsklig verksamhet (som skola, rättsväsende, kommunikationer) där enskilda och grupper arbetar med något gemensamt (utför "operationer" med ett eller flera objekt) för att nå visst önskat resultat. Utifrån denna definition är det motiverat att på svenska använda termen verksamhetsteorin i stället för aktivitetsteorin.
Modellen används för analys av konflikter mellan människor och organisationer. Den utgör ett tankeschema som hjälper oss att förstå hur traditioner och specifika uppfattningar och värderingar i ett samhälle och en kultur är djupt invävda i de artefakter (eng: artifacts) – arbetsrutiner, verktyg, ord och uttryck – som olika personer använder när de utför aktiviteter för att lösa uppgifter av olika slag, allt omslutet av en sociokulturell miljö bestående av regelverk, principer för arbetsdelning, attityder och värderingar.
Personer från olika sociokulturella miljöer, till exempel två skolor, två sjukhus, två arbetsplatser, även om de har likartade uppgifter, kommer lätt i konflikt med varandra när de märker hur olika de agerar och resonerar om hur saker och ting ska hanteras.
Under andra hälften av 190i0-talet fick verksamhetsteorin betydelse i Sverige bland annat för tillträde till högskolestudier. Det fanns en föreställning om att personer som hade minst fem års arbetslivserfarenhet fått en minst lika värdefull och betydelsefull erfarenhet där som personer med goda betyg i studentexamen kunde ha och därför skulle ha förutsättningar att klara ett högskoleprogram.
3. Teori som skiljer mellan aktivitet (eng: activity) och handling (eng: action). Den förra består i att man sysslar med något utan plan eller bestämt mål), enskilt eller flera i grupp, den senare i att man utför något enligt en plan och med ett eller flera mål.
4. Gerontologisk teori som säger att äldre människor mår bra av att engagera sig aktivt i olika sysselsättningar som intresserar dem och att vidga sitt sociala nätverk. En motsatt teori är desengagemangsteorin.
Relaterade sökord: distribuerad kognition, fördelat ledarskap, handlingsteori, historiematerialism, holism, kulturhistoriska skolan, praktikgemenskap, reciprok interaktion.
["gerontologi","schema","kulturhistoriska skolan","fördelat ledarskap","konstruktivism","fenomenologi","hermeneutik","Aleksej Leontjev","Lev Vygotskij","arbetsdelning","praktikgemenskap","desengagemang","modell","historiematerialism","responser","stimuli","behavioristisk","holism","handling","aktivitet","attityder","värderingar","distribuerad kognition","kulturhistoriska skolan","reciprok interaktion","insikt","handlingsteori","mål"]- artefakter/verktyg upptill,

